Саудитска Арабия е в напреднал етап на преговори с европейската аерокосмическа корпорация "Еърбъс" (Airbus), за да поръча близо 40 пътнически самолета A350, съобщи Ройтерс, позовавайки се на информирани източници. Те уточняват, че ако сделката бъде потвърдена, може да бъде обявена още през тази седмица, когато в Рияд се провежда голям инвестиционен форум.

Саудитският Държавен инвестиционен фонд (PIF) стои зад евентуалната поръчка, която по каталожни цени се оценява на 12 милиарда долара. Интересът на Саудитска Арабия към закупуването на пътнически самолети от "Еърбъс" е част от нейните стратегически планове за създаването на нова авиокомпания, която да се конкурира с водещите авиопревозвачи от региона на Персийския залив, според източници от авиоиндустрията, цитирани от Ройтерс и БТА.

Все още не е ясно дали американският авиогигант "Боинг" (Boeing) ще участва в доставката на самолети за новата авиокомпания, която ще бъде наречена Ар Ай Ей (RIA).

"Все още нищо не е решено окончателно", споделя източник, запознат с преговорите и цитиран от Ройтерс.

Държавният инвестиционен фонд на кралството преговаря за закупуването на общо около 75 самолета и друг източник на агенцията твърди, че интересът на Рияд "се накланя към машините "Боинг 787".

Съобщава се, че новата авиокомпания може да има нужда и от пътнически самолети с тесен корпус.

Нито "Еърбъс", нито "Боинг", нито саудитският Държавен инвестиционен фонд са коментирали до момента темата, отбелязва Ройтерс.