Висш представител на администрацията на президента Тръмп заяви в неделя, че САЩ ще започнат "незабавно" преговори с Европейския съюз за изготвяне на търговски споразумения за селскостопанските и енергийните продукти, ангажирайки се веднага да се постигне реална сделка за продажбата на повече американска соя, говеждо меси и втечнен природен газ на европейските страни, съобщава "Уолстрий джърнъл".

Главният икономически съветник на Доналд Тръмп - Лари Къдлоу заяви в интервю за телевизия CBS, че ще участва в преговорите, които ще бъде водени от американския търговски представител на САЩ Робърт Лайтизер.

"Ще започнем незабавно да преговаряме. Ще проучим всички области на различия", посочи той само няколко дни след срещата между Тръмп и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, на която двата лидери се разбраха да работят за "нулеви" тарифи и да се въздържат от допълнителни мита по време на преговорния процес.

Лари Къдлоу подчерта, че широките дискусии по въпросите на селското стопанство ще бъдат част от двустранни разговори, подчертавайки различията с Брюксел и обещавайки да остави този сектор извън масата на преговори.

Главният икономически съветник на Тръмп посочи, че САЩ ще бъдат "много сговорчиви" по отношение на ЕС, когато започнат преговорите за нова търговска сделка. "Ще имаме гарантирани действителни сделки, започвайки веднага с продажбите на американска соя, на говеждо месо и на втечнен природен газ (LNG), което е огромна тема", заяви той, коментирайки поетият от Юнкер ангажимент, че ЕС ще се съгласи да купува повече соя и природен газ от САЩ.

Къдлоу добави, че високите митнически тарифи понякога са необходими за сключване на търговско споразумение. "Тръмп заяви, че иска да сложи край на тарифите, да се прекратят нетарифните бариери и субсидии, като той е за свободна търговия, но понякога трябва да се прицелиш към по-строги тарифи, за да постигнеш това. В това отношение политиката на Доналд Тръмп започна да показва някои успехи".