От 18 март американските власти ще повишат на 15 процента митата за самолети, внасяни от Европейския съюз, в рамките на продължаващия спор заради Еърбъс, предоха информационните агенции.

Информацията е съобщена от офиса на представителя на САЩ на търговските преговори. До октомври м.г. тези мита бяха 10 процента, когато американското правителство реши да обложи европейски продукти на стойност 7,5 милиарда долара с наказателни мита.

Световната търговска организация обяви европейските субсидии за Еърбъс за незаконни и позволи на САЩ да отговорят с мита върху вноса от ЕС.

Тази стъпка на САЩ е пригаждане към по-рано обявени мита, които включват 10-процентни налози върху самолети и 25-процентни върху вино, уиски, сирене и маслини от няколко европейски държави.

В паралелно дело СТО отсъди в полза на Европа срещу САЩ за самолетостроителя Боинг, съперник на Еърбъс, но Брюксел досега не е получил правото да наложи свои мита.

Новината идва на фона на обявеното от американския президент Доналд Тръмп по-рано тази седмица, че е време да се договори "много сериозно" търговско споразумение с ЕС.