САЩ поискаха от няколко европейски страни да отложат проекта си за данък върху дигиталните компании, който се очаква да допринесе за финансирането на плана за възстановяване на Европейския съюз, предаде Франс прес, позовавайки се на американски документ, до който е получила достъп.

Аргументът на Вашингтон е, че данъкът заплашва да провали международните преговори за реформа на световната данъчна система.

Новият европейски данък, който Европейската комисия се очаква да оповести на 14 юли, "застрашава работата, предприета чрез процеса ОИСР (Организация за икономическо сътрудничество и развитие)/ Г-20", се казва в американския дипломатически документ.

Призоваваме ви да работите с Европейския съвет и ЕК за отлагане на обявяването на новия данък. Огласяването на европейския проект заплашва да провали напълно преговорите в един деликатен момент, отбелязват неназованите американски дипломати.

В ОИСР в Париж са в ход преговори с участието на 139 държави за постигане на важно предварително споразумение за световната данъчна система преди съвещание на финансовите министри от Г-20, насрочено за 9 юли във Венеция.

Дипломатически източници казаха за АФП, че американските аргументи са били предадени на Германия, Нидерландия и северноевропейските държави, но властите на съответните страни са отказали да потвърдят официално предприетата от Вашингтон стъпка.

Тези страни, наред с Ирландия, бяха в основата на провала на друг подобен проект за европейски данък върху дигиталните компании, който целеше повишаване на данъците, плащани в Европа от американски технологични гиганти като Амазон, Гугъл и Фейсбук.