Европейската комисия окачестви днес като "неприемливо" решението на САЩ да наложи вносни мита върху испанските маслини след разследване, според което те са били продавани под реалната им стойност и са били поддържани от субсидии, предаде Ройтерс.

"Решението на министерство на търговията на САЩ да наложи неразумно високи, възпрепятстващи, насочени срещу субсидиите и антидъмпингови мита върху испанските маслини е просто неприемливо", каза говорител на ЕК.

"Това е протекционистка мярка срещу успешен и висококачествен продукт на ЕС, който е популярен сред американските потребители", добави той

Митата все още не са потвърдени окончателно, но Американската комисия за международна търговия трябва да направи това на 24 юли, уточни търговското министерство. ЕК ще разгледа възможни контрамерки, ако решението бъде окончателно прието.

Министерството на търговията на САЩ наложи снощи антидъмпингови и компенсаторни мита върху вноса на испански маслини с мотива, че те са субсидирани и продавани на цени, които са под реалната им стойност, предаде Франс прес.

В окончателното решение на администрацията на президента Доналд Тръмп се отбелязва, че маслините от Испания се продават с 16,88 процента до 25,5 процента под реалната им стойност.

Търговското министерство бе посочило в предварителни решения, публикувани през ноември и януари, че тези продукти се продават на цени, които са по-ниски с 14,64 процента до 16,80 процента и с 19,73 процента под реалната им стойност, припомня АФП.

Освен това в решението се отбелязва, че Испания е субсидирала производителите на маслини в страната в диапазона от 7,25 процента до 27,02 процента.

През 2017 година вносът на испански маслини в САЩ е бил за 67,6 милиона долара.

През март евродепутатите настояха администрацията на Тръмп да се откаже от плановете си да наложи антидъмпингови мита върху вноса на испански маслини, но очевидно Вашингтон е останал глух за исканията на европейците.

От месеци администрацията на Тръмп взема все нови и нови протекционистки мерки, които пораждат негодувание сред търговските партньори на САЩ, отбелязва Франс прес.