Министерството на финансите на САЩ обяви днес, че е наложило санкции на двама души и на базирана в Гърция компания за разпространение на софтуер за промишлен шпионаж, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Агенцията уточнява, че фирмата е ръководена от бивш израелски военен, като разработва, прилага и разпространява технология, предназначена за извличане на информация от правителствени служители, журналисти и политически експерти.

На санкции е подложена компанията "Интелекса", която според САЩ разпространява софтуер за търговски шпионаж и средства за целево и масово наблюдение. Дружества, свързани с "Интелекса", в това число компаниите "Саойтрокс" в Северна Македония и в Унгария, както и "Тейлстрис" в Ирландия, вече бяха санкционирани за участието си в разработването и разпространението на шпионския софтуер "Предътър".

Този пакет от способи за проникване осигурява достъп до електронни устройства, без да е необходимо взаимодействие с потребителя. Шпионският софтуер е използван в редица страни за незаконно извличане на данни, проследяване на местоположение и достигане до лична информация в устройства, чиято защита е преодоляна.

"Днешните ни действия представляват значима стъпка към обезсърчаването на онези, които злоупотребяват със средствата за промишлен шпионаж, излагащи на опасност сигурността на Съединените щати и на нашите граждани", заяви заместник-финансовият министър по въпросите на тероризма и финансовото разузнаване Брайън Нелсън.

"САЩ остават концентрирани върху прилагането на ясни предпазни мерки с цел отговорното развитие и използване на тези технологии, като същевременно гарантират защитата на човешките права и гражданските свободи на хората по света", добави Нелсън.