Китайското външно министерство заяви в петък, че страната е в "близък контакт" със САЩ по отношение на организирането на среща между президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин, на която двамата лидери планират да подпишат т.нар. "първа фаза" от търговско споразумение,

Говорителят на министерството Гън Шуан отбеляза, че двете страни тепърва ще решават мястото и определи като "чиста спекулация" информацията, че се предлага срещата да се проведе в Макао. Той добави, че търговските преговори с Вашингтон "вървят добре и гладко".

Доналд Тръмп и Си Цзинпин възнамеряваха да подпишат временната търговска сделка в кулоарите на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Чили през ноември, но събитието беше отменено на фона на протестите в южноамериканската страна.

В четвъртък пък Тръмп посочи, че скоро ще бъде обявено новото място, където ще бъде подписана "първата фаза" от търговската сделка, която ще представлява около 60% от цялостното търговско споразумение.

Всичките тези коментари са факт, след като вчера агенция Блумбърг предизвика напрежение на фондовите борси, посочвайки, че китайски официални представители са изразили съмнение дали е възможно да се постигне всеобхватна дългосрочна търговска сделка с Вашингтон и с президента на САЩ Доналд Тръмп.