Търговски представители на САЩ и Китай възобновиха днес преговорите в Пекин в опит да сложат край на продължаващите месеци търкания между двете най-големи световни икономики, информира ДПА.

Китайският вицепремиер Лю Хъ посрещна американския министър на финансите Стивън Мнучин и постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър в правителствен хотел в Пекин за втория и последен ден на преговорния кръг. Планира се Лю да пътува до Вашингтон идната седмица, за да продължи търсенето на решение по въпроси като защитата на интелектуалната собственост, обема на вноса, принудителните трансфери на технологии и държавните субсидии.

Двата екипа няма да пестят усилия в преговорите, заяви говорителят на китайското министерство на търговията Гао Фън.

Мнучин посочи днес, че снощи е провел "продуктивна работна вечеря" в Пекин, макар и без да даде подробности.

Американският президент Доналд Тръмп заяви по-рано този месец, че сключването на споразумение с Китай е "много близо", припомня ДПА. Ако преговорите са успешни, Тръмп и китайският държавен глава Си Цзинпин може да се срещнат идните месеци, за да подпишат сделката.

Вашингтон наложи мита върху вноса на китайски стоки на стойност 250 млрд. долара, а Пекин отвърна с мита върху американски внос за 110 млрд. долара