САЩ и ЕС постигнаха споразумение по пакет от намаления на мита, който ще увеличи достъпа до пазара за американски и европейски стоки на стойност стотици милиони долари. Това съобщиха днес постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и еврокомисарят по търговията Фил Хоган, предава БТА.

Тези намаления на митата са първите договорени между САЩ и ЕС от над две десетилетия, се посочва в прессъобщение на Европейската комисия.

ЕС премахва митата върху вноса на американски живи омари и замразени продукти от омари. Стойността на този американски износ за ЕС е бил 111 милиона долара през 2017 година. Споразумението влиза в сила със задна дата от 1 август. Европейските мита ще са премахнати за срок от пет години.

САЩ намаляват с 50 процента митата за определени продукти от ЕС, чиято средна годишна търговска стойност е 160 милиона долара, включително някои готови храни, кристални съдове, запалки и други. Новите мита също влизат в сила от 1 август.

Като част от подобряването на отношенията между ЕС и САЩ, това взаимноизгодно споразумение ще донесе положителни резултати за икономиките както на САЩ, така и на ЕС.

"Искаме този пакет от намалени мита да отбележи само началото на един процес, който ще доведе до още споразумения, създаващи по-свободна, честна и реципрочна трансатлантическа търговия", изтъкват Робърт Лайтхайзър и Фил Хоган.