Съдът на Европейския съюз отхвърли жалбите на Унгария и Полша срещу обвързването на разходите от европейския бюджет със състоянието на законността. 

Европейската комисия реагира, като обяви, че ще оцени внимателно основанията за днешното решение на Съда на ЕС. Берлин отбеляза, че Съдът на ЕС е защитил ценностите на Общността.

Очаквано, двамата жалбоподатели - Будапеща и Варшава, разкритикуваха съдебното решение.

 

И така, Съдът на ЕС потвърди, че не противоречи на законността еврофондовете да бъдат обвързани с върховенството на закона в конкретни страни членки. Правилата са приети на подходящо правно основание и са съобразени с пределите на предоставените на ЕС правомощия, се посочва в съдебното решение, цитирано от БТА. 

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен каза, че ще бъде преценено отражението от съдебното решение върху следващите стъпки. Предстои внасяне на допълнителна яснота как правилата да бъдат приложени, допълва тя. Обещах, че нито един случай няма да се изгуби и удържах на това обещание, заяви Фон дер Лайен. ЕК следи обстановката във всички държави от ЕС от влизането в сила на правилата и някои случаи са подложени на задълбочена оценка. В случаите, които отговарят на условията, определени с правилата, ще действаме решително, добави Фон дер Лайен.

Съдът на Европейския съюз "защити и подсили (. . .) общността на ценностите" в рамките на съюза, като отхвърли днес подадените от Унгария и Полша жалби срещу обвързването на разходите от европейския бюджет със състоянието на законността, заяви Берлин по повод съдебното решение, цитиран от Франс прес.

"Правовата държава е основата на ЕС", припомни в Туитър германският външен министър Аналена Бербок. Решението на Съда на ЕС "потвърждава друг инструмент, важен за ЕС, с цел да защити и подсили нашата общност на ценностите", добави тя.

Решението на Съда на Европейския съюз да отхвърли жалбите на Унгария и Полша срещу обвързването на разходите от европейския бюджет със състоянието на законността е пример за злоупотреба с власт от страна на Брюксел, заяви днес унгарският министър на правосъдието Юдит Варга, цитирана от Ройтерс.

По думите й решението на съда е политически мотивирано и е свързано с предстоящия в Унгария референдум за защита на децата. Варга има предвид референдума, насрочен за 3 април (едновременно с парламентарните избори), на който избирателите ще се произнесат относно законодателство на управляващата партия, ограничаващо преподаването в училищата по теми като хомосексуалността и транссексуалността.

Полският премиер Матеуш Моравецки каза, че ще коментира решението на съда в Люксембург, когато се запознае с мотивите му. .

Малко преди това полският заместник-министърът на правосъдието Себастиан Калета определи решението на Европейския съд като атака срещу суверенитета на страната му.

"Трябва да се защитим от атака срещу суверенитета ни. Полша трябва да брани демокрацията си от изнудване, което цели да отнеме правото ни сами да вземаме решенията за себе си, особено предвид това, че Полша ще изгуби фондове заради мерки, които са норма в Испания или Германия", написа Калета в Туитър.