Американски съдия постанови британския милиардер Джо Луис да плати 5 млн. долара глоба и да изтърпи тригодишен изпитателен срок за споделяне на незаконни борсови съвети и е позволил на 87-годишния основател на инвестиционна фирма да избегне затвора, след като прокурорите и адвокатите му настояха за снизходителност, съобщи Ройтерс.

Окръжният съдия на САЩ Джесика Кларк в Манхатън осъди Луис, който през януари се призна за виновен в един случай на заговор и две обвинения в измама с ценни книжа, предаде БТА.

Луис, основател на "Тависток Груп" (Tavistock Group), седеше заобиколен от своите адвокати, докато присъдата се произнасяше, облечен в сив костюм. Той каза на съдията, че се срамува от стореното.

"Днес съм тук, защото допуснах ужасна грешка", каза той.

Съдията се съгласи, че Луис може да напусне САЩ с частен самолет в четвъртък вечерта, въпреки че яхтата му "Авива" ще бъде задържана, докато бъде платена глобата.

"Г-н Луис е благодарен, че съдът наложи условна присъда, която отчита възрастта и здравословните му проблеми", заяви Марк Хелър, говорител на Луис, след изслушването.

Прокурорите заявиха, че Луис, чийто семеен тръст контролира по-голямата част от лондонския футболен отбор "Тотнъм Хотспър", е предавал вътрешна информация за компаниите от портфейла си на двама от своите частни пилоти, както и на приятели, лични асистенти и романтични партньорки.

Тези съвети са позволили на получателите на информацията да инкасират милиони долари печалба, твърдят прокурорите.

Според списание "Форбс" състоянието на Луис е 6,2 милиарда долара.

Прокурорите твърдят, че той е събирал вътрешна информация за четири компании, в които е инвестирал, и е информирал приятели и сътрудници между 2019 и 2021 г.