Процентът на редукция за първата пенсия от НОИ за родените след 31 декември 1959 година се очаква да бъде намален. Това стана ясно от изказване на социалният министър Деница Сачева по повод предложените промени в Кодекса за социално осигуряване.

От думите на министъра стана ясно, че стойността на коефициента ще падне под 10%, при сегашни стойности между 20 и 28 процента. Като през 2037-а условията на пенсиониране трябва да бъдат изравнени.

Тази поправка е нужна, за да пресече общественото недоволство от очакваното орязване на пенсиите от солидарния стълб. Изчисленията сочат, че ако не бъдат взети мерки бъдещите пенсионери, които ще получават и втора пенсия - от частния пенсионен фонд бъдат ощетени. От пенсионноосигурителните компании отдавана алармират, че натрупаните суми по партидите все още не са големи и не се очакват високи пенсии.

"Хора, на които половината им стаж е преминал в години, когато изобщо не имало осигуряване в универсален фонд, им се редуцира целия коефициент. Така изглежда, че през целия си стаж от 40 години те са се осигурявали в универсален фонд и няма как това да е справедливо", обясни наскоро в телевизионно предаване Владислав Русев, главен изпълнителен директор на ПОД "Алианц България".

Важно е да напомним, че от 1 януари до 30 юни 2021-а ще има възможност всички, които са изпуснали петгодишния срок и не са прехвърлили своите партиди в НОИ да го направят, ако имат такова желание.

"Не насърчаваме всеки да бърза да го прави", каза Сачева, цитирана от БТА.

Министърът допълни, че всеки може да направи необходимите сметки и изчисления, а също и да потърси информация от универсалния си пенсионен фонд, за да прецени кое би било по-изгодно за него.

През 2021 година ще се пенсионират първите, които са осигурявани в два стълба на пенсионната система. Това са жените, родени през 1960 година. 17 хил. души са тези, на които предстои да се пенсионират през септември следващата година.