Атракции и най-нови продукти от над 200 независими творци, студия и утвърдени марки бяха представени на юбилейното 25-то издание на Международния фестивал на дизайна Designblok 2023 в Прага, който се състоя от 4 до 8 октомври. Това е най-голямото изложение за дизайн в Централна и Източна Европа и се посещава годишно от 40 000 професионалисти и ценители.

Експозициите и събитията този път се провеждаха паралелно на три места - в Панаирната палата на Националната галерия, в Кралската градина на Пражкия замък и в Музея за приложни изкуства, като изложителите интерпретираха по свой начин фестивалната темата "Пътешествие".

Дигитален път; отпътуване към чужди пазари; пътешествие през приказка; разходка по "въздуха" и поемане в неочаквани посоки предлагаха чрез инсталациите си изтъкнати производители и дизайнери в Панаирната палата на Designblok 23.

Самият фестивал Designblok, със своите 25 издания картографира пътя на чешкия дизайн и развитието на обществото - път, в който, както отбелязват специалистите - качественият дизайн се превърна не само в значително конкурентно предимство, но и в желан инструмент за решаване на ежедневни ситуации и социални и екологични проблеми.

От 90-те години насам, като част от трансформацията в Чешката република, дизайнът става все по-важен елемент на националната икономика, уважавана специалност и професия, занимание за свободното време, което създава нови студия, нови форми, методи, технологии и резултатите са видими.

Не е изненадващо, че в Чехия има браншова организация на промишления дизайн.

Асоциацията на чешкия индустриален дизайн е създадена преди три години и в момента обединява над 20 водещи компании, работещи в областта на промишления дизайн. "Искаме чешкият промишлен дизайн да бъде средство за успеха на страната и да се превърне в световно признат термин", заявяват представителите й.

Браншовата организация подкрепя индустриалния дизайн като неразделна част от иновациите и като инструмент за конкурентоспособност, стреми се към по-тясно сътрудничество с държавните и образователни институции и защитава интересите и интелектуалните права на своите членове.

"Постиженията на компаниите от Асоциацията на чешкия индустриален дизайн не са свързани само със старите традиции, а и с това, което в момента излиза на пазара. Виждаме нарастващ брой чешки компании, които са много успешни на световния пазар. Това е, което сме горди да представим тук", каза председателят на Асоциацията на чешкия индустриален дизайн Мартин Вихтерле, откривайки изложението Designblok-23 в Панаирната палата.

Мартин Вихтерле, председател на Асоциацията на чешкия индустриален дизайн и Катержина Кадлецова, изпълнителен директор на USSPA

Снимка: Ива Иванова

Впечатляващо представяне на компании от Асоциацията

Силно присъствие в експозицията в Панаирната палата имаха фирми от Асоциацията на чешкия индустриален дизайн. Следвайки фестивалната тема, например чешкият производител на спа-съоръжения, включително за плуване USSPA, се представи с уникална експозиция, интерпретираща пътешествието на компанията до чуждите пазари. Централен обект на изложбата бе артистично конструирано спа-съоръжение (черно джакузи) от новата експортна линия Vibes на USSPA, заобиколено от 22 въртящи се елемента, всеки от които символизира една от страните, където USPA изнася и нейната уникална история. Основата - във формата на незавършен кръг, се свързва с други открити възможности отвъд националните граници и пътешествието, което е започнато, но и с този, който все още чака USSPA.

Моделът спа Vibes на чешкия производител USSPA

Снимка: Ива Иванова

Моделът спа Vibes разширява своето международно покритие. "Цялостният набор от линията Vibes е изключително предназначен за международния пазар и с неговото лансиране ние започнахме пътешествие в средния спа-сегмент на пазара. Нашата цел е да го култивираме и да поставим нови стандарти в страните, в които ние изнасяме", каза Катержина Кадлецова, изпълнителен директор на USSPA.

Катержина Кадлецова, изпълнителен директор на USSPA

Снимка: Ива Иванова

Тя посочи, че над половината от продукцията на компанията отива към повече от 20 страни. Да се изнася навън е път, по който този отличен чешки производител иска да продължи. "Всяко пътешествие е процес и също значителен опит. Ние се радваме да разширим собствените си граници и на производството. Нещо повече - ние се чувстваме отговорни за нашия принос за разпространение на репутацията на качеството на чешката индустрия, дизайн и смарт иновации", добави Катержина Кадлецова.

Друг представител на Асоциацията - един от най-големите европейски производители на обзавеждане на бани - RAVAK приканваше с експозицията си посетителите на пътешествие към собствената баня и използване на водата за отприщване на индивидуалната творческа енергия. Компанията представи новата си серия самостоятелни вани в подбрана селекция от атрактивни нюанси за тяхната външна облицовка. Директорът продажби на РАВАК - Душан Мейзър, разказвайки за продукцията, изтъкна приноса на дизайна, качествените материали и техническите решения на компанията, насочени да отговарят все по-пълно на нуждите на клиента.

Възхитителни непознати хоризонти показа на посетителите световно известният производител на ръчно изработен луксозен кристал MOSER и демонстрира с инсталацията си как реалността става мечта и мечтата - реалност.

инсталация на производителя на луксозен кристал Moser

Снимка: Ива Иванова

Компанията има 165-годишна история и е един от водещите износители на Чехия. Търговската марка Moser се смята за световна концепция за луксозен кристал и символ на перфектната ръчна обработка.

В рамките на Designblok-23 компанията RIM представи новия си многофункционален стол Lambda, разработен в сътрудничество с известното архитектурно и дизайнерско дуо "Въртишка и Жак". "Столът се казва "Ламда", защото, ако погледнем отстрани, виждаме буквата "Ламбда" от гръцката азбука", обясни хостесата на инсталацията Елишка Седлачкова и съобщи, че моделът ще бъде в продажба от пролетта на 2024 година.

инсталация на RIM – столът Ламбда

Снимка: Ива Иванова

В експозицията столът изнася представление. "Самият стол е поставен на магнити върху въртящ се кръгъл подиум и наблюдаван отстрани, оставя усещането сякаш танцува", обясни още Седлачкова.

Друга фирма от Асоциацията, която е с повече от 140 години опит в производството на порцеланови изделия - G. Benedikt представи с атрактивна инсталация "Уникалният път на порцелановата чиния".

Инсталация на G. Benedikt - Уникалният път на порцелановата чиния

Снимка: Ива Иванова

Кого среща на това пътешествие, на кого помага и как тя прави така, че непрекъснато ни е нужна, полезна и търсена? Ето отговорът на производителя: "Качествени суровини, честен занаят, опит, нови дигитални декорации от DECOLAB, технология на роботи, красота и практичност, здравина, пестеливост и грижа - това е чешкият порцелан за 21 век".

Забележимо беше и присъствието в експозицията на ръчни часовници - чешко производство. ROBOT представи най-новата колекция часовници ANALOG от моделната серия Graphic.

Още изложители и пътешествия

Произведен в Чехия електромобил от новия модел KONA на Hyundai - в движение по инсталацията "Дигитален път" заемаше централно място в Панаирната палата, илюстрирайки пътя към напълно устойчива мобилност на бъдещето - ключова промяна, през която преминават и автомобилната индустрия, и нейният дизайн.

Пътешествие в приказка, пък, предлагаха на посетителите с участието си във фестивала Skibi Home, което беше и тяхна премиера. Експозицията им беше изградена като отворена pop-up книга с триизмерни "страници" - зоните в детската стая за сън, за игра и креативност.

Надникваш и поемаш на пътешествие в приказния детски свят с игриви мебели, оригинални аксесоари и качествени играчки.

инсталация на Skibi Homе – детската стая

Снимка: Ива Иванова

Средата, която обгръща децата влияе и формира тяхната сетивност и личност, но се отразява и на тяхното бъдеще, подчертават от Skibi Home, акцентирайки на детските любими играчки, изслушаните приказки, разкази и стаята, в която растат. От компанията уверяват, че всички продукти са произведени изключително от сертифицирано дърво, също че фирмените мебели и играчки могат да служат на няколко поколения.

инсталация на Skibi Homе – детската стая

Снимка: Ива Иванова

На друго място в Панаирната палата инсталирана конструкция с надпис "Нов живот", представляваща кабина без прозорци, с "бездна" за под и стени от "оникс", привличаше посетителите да си правят селфита от "екстремното" и красиво място. Всъщност, атракцията беше демонстрация на облицовки от рециклирани отпадъци от кафе и пластмаси - дело на Лаборатория за материали и предмети NOVA VITA.

Дагмар от компанията ни разказа, че облицовките са произведени от устойчиви и рециклирани източници и ни показа мостри на облицовъчните плоскости от кафе и пластмаси, с каквито е изградена конструкцията за пътешествия на посетителите. Тя уточни, че облицовките, които правят в Nova Vita са от отпадъчни пластмаси от туби, паста за зъби, шампоани, от кафе и пр. Тя и колегите й вярват във възраждането на материалите и имат за мисия да създават игриви предмети и материали, докато почистват планетата.

А в частта от Designblok 23, която се провеждаше в Музея за приложни изкуства, можеха да се видят впечатляващи творения на майстори на ръчната изработка в бижутерията, стъкларството, интериора.

Талантливи автори представиха идеите си в текстила и модата.

мода – текстил

Снимка: Ива Иванова

В експозицията можеше да се види и майсторлък в дърводелството и дървоаботката. Там беше представен и огнен метод за обработка на дървени столове. Майсторите използват огъня за обгаряне на повърхността на дърво или дървесина, с което се повишава устойчивостта на дървото към вода, мухъл, гъбички и се добавя екологична и естетическа стойност. Острите ръбове и формата на столовете естествено се закръгляват, благодарение на огъня, като се елиминира необходимостта от струговане, шлайфане или обработка със шкурка. Обгорената повърхност на дървото предотвратява влошаването на качествата на дървесината при използване извън закрити помещения.

"Междугалактическата красота на чешкия дизайн"

Паралелно с експозицията в Панаирната палата на Националната галерия на Прага и тази в Музея на приложните изкуства и като тяхно продължение, на третото място на Designblok 23 - в Кралската градина на Пражкия замък, е представена "Междугалактическата красота на чешкия дизайн". Тази изложба е специално посветена на 25-я юбилей на Пражкия международен фестивал Designblok и пътуването, което чешкият дизайн и чешкото общество предприемат заедно през последния четвърт век. Тя продължава до 15 октомври и очакванията са да се превърне в пътуваща изложба.