Руският милиардер Михаил Фридман беше обвинен в корупция в Испания по подозрения в измамни деяния, довели до ликвидацията на испанската компания Сед (Zed), съобщи съдебен източник, цитиран от Франс прес и БТА.

В документ с вчерашна дата специализираният по финансови въпроси съд в Мадрид, Аудиенсия насионал, е насрочил изправянето на Фридман пред съда като подсъдим за корупция в деловите отношения, но и за пазарна измама, незаконно обявяване на несъстоятелност и злоупотреба с обществени средства.

Михаил Фридман, един от 100-те най-богати хора в света по данни на сп. "Форбс", е обвинен, че е извършил поредица действия, довели до несъстоятелността на испанското предприятие СЕД уърлдуайд (ZED Worldwide SA), за да го придобие на нищожно ниска цена, много под пазарната.

Според съда руският магнат е бил едновременно акционер и кредитор на испанската технологична компания Сед, обявена в ликвидация през ноември 2016 година, а той поради тези факти е бил в привилегирована позиция за всички решения на групата.

Според испанската прокуратура за борба с корупцията мобилният оператор Вимпелком (Vimpelcom), впоследствие преименуван на ВЕОН (VEON), контролиран от Фридман, рязко прекратил или променил от 2014 година договори с руски филиал на испанската група, лишавайки го от много приходи.

При слючването на тези договори през 2013 година Сед задлъжняла със 140 милиона евро, част от които са били отпуснати от банка, контролирана от Фридман.

Милиардерът и ръководството на Вимпелком са знаели, че ще бъде невъзможно да се обслужва този заем при чувствително намаляване на приходите от руския пазар, заключава прокуратурата.

Четири месеца след ликвидацията на Сед, приближени на руския бизнесмен предложили да я купят за 20 милиона евро - което е много по-малко от стойността й към момента, когато са започнали действията за блокаж, контролирани от Фридман.

Чрез своя фонд в Люксембург ЛетърУан (LetterOne) Фридман притежава различни компании в сферата на финансите, телекомуникациите, здравеопазването, търговията и изкопаемите горива.