Русия продължава офанзивата си в сектора на ядрената енергетика в Африка, сближавайки се с Етиопия и Руанда на икономическия форум Русия-Африка в Сочи, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Руската ядрена агенция Росатом подписа днес предварително споразумение за сътрудничество в изграждането на център за изследвания в областта на ядрената енергетика в Руанда. Вчера Етиопия подписа споразумение с руския гигант за изграждането на ядрена централа с голям капацитет, заяви пред журналисти президентът на Росатом Алексей Лихачов.

"Готови сме да предложим на етиопските ни партньори решения и ги каним да посетят руските съоръжения", заяви Лихачов, цитиран от АФП.

И макар тези споразумения да си остават само начало на сътрудничество, те все пак са доказателство за очевидния интерес на руския ядрен сектор към Африка, девствена територия за ядрената енергетика. Единствената атомна централа на континента е в Република Южна Африка.

Шефът на Росатом уточни, че компанията му вече има протоколи за споразумение с 18 африкански страни, сред които са Египет, Нигерия, Судан, Кения, Гана, Замбия и Уганда.

Предимството на руските централи, е че са по-евтини отколкото на западните конкуренти и често изграждането им е съпътствано от заеми при изгодни условия, отпускани от Росатом, отбелязва Франс прес.