Русия ще доставя соя в Китай, замествайки частично доставките от САЩ, които намаляват заради търговските противоречия между Пекин и Вашингтон, предаде ТАСС.

Москва и Пекин са договорили това на редовната среща на правителствените ръководители на двете страни, съобщи руският премиер Дмитрий Медведев. Подписани са план за развитие на селското стопанство в Далечния изток и Байкалския регион на Русия, както и на североизточните региони на Китай.

Соята е силно търсена култура в Китай, който внася близо 90 млн. тона годишно. От тях близо 30 млн. тона идваха от САЩ, отбеляза Медведев.

Предвид търговските проблеми, възникнали между страните обаче, определена част от този сегмент се е освободила.

"Договорихме с китайските си партньори да присъстваме по-активно в този сегмент, което за нас не е лошо. Това ни дава възможност да излезем на китайския пазар с наши продукти, включително соя, и да увеличим производството на соя в страната ни, най-вече в Далечния изток", посочи Медведев.

Русия и Китай освен това планират до края на текущата година да подпишат споразумение за разплащане в национални валути. Проектът за споразумението е представен на премиерите на двете страни, съобщи ръководителят на руската Внешекономбанк (ВЕБ) Игор Шувалов след руско-китайски междуправителствени преговори.

Русия има свой канал (аналог на международната система за разплащания СУИФТ/SWIFT), китайците също имат. Трябва просто да се договорим как да си сътрудничим, използвайки тези канали и други форми, за да правим тези разплащания, каза Шувалов.