Два от най-големите производители на зърно - Русия и Украйна, обявиха, че добивите ще спаднат, както и количествата за износ. Спадът и при двете страни се дължи най-вече на лошите метеорологични условия през пролетта.

Руската аграрна консултантска компания "ИКАР" (IKAR) намали прогнозите си за реколтата от пшеница в Русия до 83,5 милиона метрични тона от 86 милиона тона, а за износа - до 45 милиона метрични тона от 47 милиона тона, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

ИКАР намали прогнозата за общата реколта от зърно в Русия до 132 милиона тона от 135 милиона тона, а прогнозата за общия износ на зърно до 57 милиона тона от 59,5 милиона тона.

Украйна пък съобщи, че износът на зърнени култури за периода юли 2023 г. - юни 2024 г. намалява до 42,91 млн. метрични тона към 20 май в сравнение с 42,94 милиона, отчетени към 24 май миналата година. 

Износът на зърнени култури от Украйна през този сезон включва 16,6 милиона тона пшеница, 25 милиона тона царевица и 2,3 милиона тона ечемик по данни на украинското земеделско министерство, публикувани в понеделник, 20 май, и цитирани от Ройтерс и БТА.

Украйна традиционно изнася около 95 на сто от своя износ на зърнени култури през черноморските си пристанища.

Украинското правителство очаква реколтата през тази година да възлезе на 81,3 милиона тона зърнени и маслодайни семена. Прогнозира, че около 50 милиона тона от тях няма да бъдат използвани на вътрешния пазар и ще може да бъдат изнесени.

Но земеделското министерство в Киев посочва, че общата реколта от зърнени култури и маслодайни семена може да намалее до 74 милиона тона през 2024 г., от които 52,4 милиона тона зърно.

Сериозното застудяване в началото на месеца в северните и източните региони на Украйна същевременно може да доведе до спад на реколтата от зърнени култури и маслодайни семена през тази година. Това се посочва в анализ на консултантската агенция АПК-Информ. Тя се позовава на селскостопански специалисти, които отбелязват, че в началото на май температурите на въздуха са паднали до минус 2 градуса по Целзий и дори до минус 9 градуса по Целзий в някои райони.

Застудяванията са нанесли щети на посевите от пшеница, ечемик, рапица и и грах. Експертите посочват, че между 20 и 30 на сто от реколтата на зърнени култури и маслодайни семена може да бъде да бъде загубена.