Тристранната среща за газа във формат Русия-ЕС-Украйна на равнище министри на енергетиката ще се проведе на 19 септември. Това съобщи днес говорителката на ЕК Анна-Кайса Итконен, цитирана от ТАСС.

"Да, мога да потвърдя (за провеждането на преговорите на 19 септември), заяви Итконен. Тя добави, че заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, който отговаря за енергийния съюз, скоро ще съобщи за това в Туитър.

Главна тема на преговорите ще е обсъждането на условията за доставка и транзит на руски газ в ЕС през територията на Украйна от 2020 година, т.е. след края на срока на действащия договор за транзит. ЕК предлага на Русия и Украйна да сключат нов дългосрочен договор за 10 години с гарантиран годишен обем на пренос на газ през украинската газотранспортна система. Така Киев ще може да получи постъпления до 3 милиарда долара годишно като плащане за транзита на газ. Русия предлага просто да се удължи с една година срокът на действащия договор, припомня ТАСС.

Сега през Украйна се транспортират 86.8 мрлд. куб.м руски газ на година, но договорът между "Газпром" и украинската "Нафтогаз" изтича на 31 декември 2019 г. Идеята на руснаците беше от 2020 г. да заобиколят Украйна чрез "Северен поток 2" и "Турски поток". Но това няма да се случи поне по две причини. На първо място заради липса на достатъчно време "Турски поток" да зарадботи пълноценно. И на второ - без газовите хранилища на Украйна с капацитет от над 30 млрд. куб.м европейската мрежа трудно ще може да се балансира при промяна в потреблението заради метеорологичните условия.