Москва е готова да възобнови доставките на синьо гориво за Европа по тръбопровода Ямал-Европа, съобщи пред ТАСС руският вицепремиер Александър Новак.

"Европейският пазар остава актуален, тъй като дефицитът на газ продължава, а ние имаме възможност да възобновим доставките. Например неизползван остава тръбопроводът Ямал-Европа, който беше спрян по политически причини", отбеляза Новак.

Вицепремиерът подчерта, че в момента на пълна мощност работи "Турски поток" и че по украинския машрут се доставят на Европа по 42 милиона куб. м газ на денонощие - което е около една трета от договорените обеми.

Потоците по газопровода Ямал-Европа обикновено текат на запад, но от декември 2021 г. те до голяма степен бяха обърнати, след като Полша спря да купува газ от Русия и реши да разчита на синьо гориво от германските газохранилища, отбелязва Ройтерс.

През май Варшава прекрати споразумението си за доставки с Москва, след като преди това отхвърли искането ѝ да плаща за газа в рубли.

Руският доставчик "Газпром" отговори като спря доставките за Полша и добави, че повече няма да бъде в състояние да пренася синьо гориво през територията ѝ, след като Москва наложи санкции на компанията, притежаваща полския участък от газопровода Ямал-Европа.

Новак заяви, че Москва обсъжда с европейски потребители евентуално увеличаване на доставките на газ през Турция, след като там бъде създаден газоразпределителен център.

Той добави, че Русия очаква доставките ѝ на втечнен газ за Европа за тази година да достигнат общ обем от 21 милиарда куб. м.

"Тази година успяхме значително да увеличим доставките на втечнен газ за Европа", каза Новак. "За изминалите 11 месеца от 2022 г. те нараснаха на 19,4 млрд. куб. м, а до края на годината се очакват 21 млрд."