България ще настоява на днешното заседание на Европейския съвет за поносимост на мерките за постигането на по-природосъобразна икономика в следващите години. Това съобщи президентът Румен Радев при пристигането си за участие в срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС в Брюксел.

По неговите думи рязкото нарастване на целите на ЕС в тази област поставя България в трудно положение. Възможностите на нашата страна за маневриране са изключително ограничени, затова ще настояваме да се отчитат спецификите на държавите, добави той. Държавният глава отбеляза нуждата от мерки в защита на конкурентоспособността и за осигуряване на социална поносимост на т. нар. "зелен преход".

Президентът изрази очакване въвеждането на европейско удостоверение за преболедувалите и ваксинираните срещу Covid да не донесе нови ограничения и дискриминация. Създаването на европейски цифров сертификат е важна стъпка за гарантиране на свободата на движение на европейските граждани, отчете той. По неговите думи удостоверението не трябва да създава нови пречки и задължения.

Държавният глава призова за стимули за възстановяване на работата на важни сектори в икономиката, особено в туризма.