Ако Русия я сметнем за Европа, единият инвеститор е европейски, а другият - азиатски. Според мен по-сериозният е китайският инвеститор.

Това каза пред Би Ти Ви бившият енергиен министър Румен Овчаров.

Той е категорично "за" построяването на "Белене", но трябва да бъде гарантирано, че стойността на проекта няма как да бъде раздута корупционно.

"Чуждестранният инвеститор може да постави нещата на много ясна основа и трябва да има обществен контрол върху развитието на този проект", коментира още Овчаров.

По думите му премиерът  Бойко Борисов го е потърсил за съвет относно АЕЦ "Белене". "Този въпрос, гледам, в момента вече е тръгнал да се решава. Аз виждам едни и същи говорители на едни и същи измислици и страхове отново да ни разказват за разни сеизмични зони", коментира още Овчаров.

Бившият икономически министър е категоричен, че зоната на АЕЦ "Белене" не е сеизмична.

"Ние отново се плашим и си разказваме едни страхове, нямало кой да купува електроенергията... Има една елементарна истина - себестойността на електроенергията на АЕЦ "Белене" ще бъде по-ниска от тази на АЕЦ "Козлодуй", смята Овчаров.

По думите му нашата централа "ще се изкупи" за по-малко от 20 години, а след това - всичко останало ще е плюс за държавата.