Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България се отказва от протестното отваряне на заведенията. След проведени юридически консултации става ясно, че при неспазване на разпоредбите за ограничаване на пандемията носят лична наказателна отговорност, сочи позицията на организациите.

"Клиентите, както и работещите при нас управители, сервитьори, целият персонал, дори да работят след заповед на управителя или собственика, носят лична отговорност", сочи още позицията. 

БАЗ и СЗБ подчертават, че са готови да поемат наложените на персонала административни глоби, но не могат да си позволят те да бъдат подложени на наказателно преследване.

"Нямаме моралното право да искаме от тях да станат обект на НК", казват организациите.

Решението на БАЗ и СЗБ е подкрепено от 87,4% от членовете на организациите след проведена анкета. Те са на мнение, че не трябва да се рискува с протестно отваряне на заведенията и поставяне под риск на персонала. От там напомнят, че са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, в което го уведомяват, че от предоставените от него публично два варианта за отваряне на заведенията, те са избрали 1 февруари 2021 г. Другият вариант е 1 март.

"Очакваме официален отговор и изразяваме готовност да преговаряме за начина, по който да отвори последният затворен сектор в България", коментират организациите.

Ако нарушат мерките, служителите в бранша подлежат на следните наказания, посочват от организациите:

Административно-наказателна отговорност

За физическите лица - глоба от 300 до 1000 лв., като при повторност глобата е от 1000 до 2000 лв.

За едноличните търговци и юридическите лица - имуществена санкция от 500 лв. до 2000 лв., при повторност от 2000 до 5000 лв.

Наказателна отговорност (същата се носи само от физическите лица):

Лишаване от свобода до пет години и глоба от 10 до 50 хиляди лв.

"Обръщаме внимание, че от 1 февруари ресторантите извън хотелите и нощните заведения остават единствения затворен сектор в държавата като мярка за превенция на разпространението на COVID-19. Няма медицинско обяснение защо се случва това при наличие на под 100 на 100 000 заразени в продължение на седмици. Защо ресторантите в хотелите са безопасни, а ресторантите извън тях - не? Защо не са опасни големите опашки в магазините и големите струпвания по ски пистите?

Настояваме Националният оперативен щаб и здравният министър да поемат лична отговорност за фалитите в бранша, които предстоят, както и за хората, които ще останат без работа, защото медицински аргументи за взетите решения няма", се казва още в позицията на ресторантьорите.