Министърът на финансите Асен Василев съобщи от парламентарната трибуна, че допълнителните възнаграждения в НАП през миналата година са били в размер на 31 844 300 лева. През 2020 г. те са били 30 300 000 лева, а през 2019 г. - 30 150 000 лева. Тези пари миналата година са разпределени на 7863 души или средно по 337 лева на служител на месец. За допълнителното материално стимулиране на 1714 души в централното управление на НАП миналата година са дадени 10 631 443 лева или 517 лева на човек, каза още Василев. Отговорът му бе на запитване на депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова относно раздадени допълнителни възнаграждения на служителите в НАП в края на 2021 г. 

В реплика Атанасова заяви, че никога не е била против финансовото стимулиране на служителите, когато добре вършат своята работа. "Даже напротив, видно е от предоставената от вас справка, че през 2019 и 2020 г. са изплащани също така суми с 2 млн. по-малко, отколкото сега. По-скоро съм изненадана от аплодисментите от част от залата, защото през 2019 г. помня, че г-н Христо Иванов, в преки включвания пред сградата на НАП, искаше оставката на директора именно по същия повод. В този смисъл като допълнителен въпрос смятате ли, че сега директорът на НАП трябва да си подаде оставката, тъй като отново за заслуги са раздавани финансови стимули на служители и как си обяснявате промяна в поведението на член на управляващите", заяви депутатът от ГЕРБ.

Христо Иванов също се включи в темата. "По-полека с връщането към миналото", призова лидерът на ДБ.

Асен Василев отговори така: "Резултатите, които НАП постигна миналата година, са рекордни. За седем месеца, дори не за година, НАП събра три милиарда лева повече." 

Заедно с парите от агенция "Митници" приходите за 2021 г. са с 8 милиарда лева повече отколкото през 2020 г. Когато станах финансов министър, всички приходи се събираха по план, каза Асен Василев.

Кредитът, който е теглен миналата година, е с 800 милиона лева по-малък, от това което вие бяхте планирали във вашия бюджет, каза Василев, като се обърна към Десислава Атанасова.

Във вашата средносрочна прогноза държавният дълг тази година трябваше да е 27,2 на сто от БВП, а в нашата прогноза дългът ще е 24,8 процента, каза Василев. С по-малко дълг ние ще успеем да направим повече капиталови инвестиции в здравеопазването, образованието и в социалната сфера, което се дължи на по-висока събираемост и на спиране на течовете, каза още Василев.