Населението на Канада през 2022 г. се е увеличило с повече от милион души за пръв път в историята почти изцяло заради временните жители и имигрантите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Броят на населението е нараснал с рекордните 1,05 милиона души и е достигнал 39,57 милиона между януари 2022 г. и 2023 г.. Около 96 процента от ръста се дължи на миграцията, заяви канадската статистическа служба, на която се базира Ройтерс.

Ръстът е помогнал на Канада да запази позицията си като най-бързо разрастващата се страна от Г-7. Увеличението е с 2,7 процента и означава, че за 26 години Канада би могла да удвои населението си.

Канада разчита на имигрантите да задвижват икономиката ѝ и да подпомогнат проблема със застаряващото население и откакто либералното правителство на премиера Джъстин Трюдо пое властта през 2015 г. миграцията рязко се увеличи.

Отава работи и по специални проекти, за да приема временно хора, бягащи от кризи, като например войната в Украйна, нестабилността в Афганистан или земетресенията в Турция и Сирия.

През 2022 г. Канада е приела 437 180 имигранти и броят на временните жители се е увеличил с 607 782 души. Това са най-високите нива някога и се отразяват "по-високи имиграционни цели и рекордна година за обработка на молби за имиграция", каза "Статскан".

При преброяването на населението агенцията включва както постоянните, така и непостоянните жители, заедно с новородените деца.

От септември Канада отчита покачване на броя работещи и статистическата агенция по-рано каза, че непостоянните жители значително допринасят за този ръст.

Имиграцията представлява почти 100 процента от нарастването на работната сила в Канада и до 2036 г. се очаква имигрантите да бъдат около 30 процента от населението на Канада спрямо 20,7 процента през 2011 г., заяви канадското министерство на имиграцията.

Съгласно тригодишен план, обявен през ноември, правителството на Трюдо иска да продължи да увеличава годишните имиграционни цели, с цел да предостави постоянно пребиваване на 465 000 души през 2023 г. и да увеличи тази цел до 500 000 души до 2025 г.