Близо половината от хората в ЕС, Исландия и Норвегия са обезпокоени дали ще могат да си платят сметките, сочи проучване на ЕК, публикувано днес и цитирано от ДПА и БТА.

Покриването на разходите по ипотечните кредити и транспорта от и до работното място поражда опасения у 48 на сто от анкетираните, а 37 на сто от хората използват спестяванията си, за да свържат двата края.

Повишените разходи за производство, хранителни стоки и електроенергия се свързват с по-високата инфлация в ЕС след пандемията от Covid-19 и руската инвазия в Украйна.

Бързият спад на руските доставки за страните от ЕС, които се възприемат като ответна реакция на санкциите на ЕС срещу Русия след инвазията в Украйна, е довела до скок на цените на електроенергията и опасения за рецесия.

В опит да овладее инфлацията Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши лихвите. В резултат на това 10 на сто от хората, са отчели повишение на ипотечните си кредити заради променящите се лихви.

Влиянието на скока в цените на електроенергията върху разходите за живот е накарало 71 на сто от хората да се опитат да намалят потреблението си у дома, а 28 на сто са заявили, че са променили използването на транспорт.

Проучването, проведено по телефона, е било осъществено през октомври и ноември 2022 г. Във всяка страна представителната извадка е 1000 души, с изключение на Люксембург, Кипър и Исландия, където тя е 500.