Работниците в Европа са с 649 евро по-бедни тази Коледа, според проучване на Европейската конфедерация на профсъюзите, цитирано на интернет страницата на КНСБ.

Ако заплатите на европейските работници бяха "в крак" с ръста на производителността през последните две години, те биха могли спокойно с тях да посрещнат разходите си за Коледа и дори да покрият и част от тези за Нова година, е сред изводите на проучването.

От ЕКП са изчислили, че европейските работници щяха да получат общо 116 млрд. евро повече от 2019 г. досега, ако увеличението на производителността се беше "превърнало" в съответно по-високи заплати, както се предполага.

Това означава средно 649,30 евро допълнително за всеки работник. Сумата е по-голяма от средната, която европейците харчат за подаръци, храна, социални контакти и пътувания по Коледа - 419,48 евро. В Германия, средно на човек, допълнителният разход за празника е 500 евро, в Италия - 555 евро, в Испания - 562, в Португалия - 388, в Полша - 381 евро, са цитираните данни.

От ЕКП предупреждават, че през последното десетилетие увеличението на заплатите в Европа изостава значително от ръста на производителността, и че според последните данни тази тенденция се запазва. Работниците не само не получават справедлив дял от богатството, което създават, но и Коледа се оскъпява поради факта, че увеличението на заплатите не е в крак с инфлацията, посочват от европейските профсъюзи.

ЕКП призовава френското председателство да гарантира одобрението на предложените изменения на директивата за справедливите и адекватни минимални заплати и колективното договаряне, така че повече работници да бъдат обхванати от колективното договаряне на заплащането, което е доказаният начин да се гарантира, че те получават своя дял от повишаването на производителността.

"Милиони работници едва могат да си позволят да поддържат отоплението в дома си, какво остава да купуват подаръци за децата си, колкото и да им се иска. Директивата на ЕС за заплатите е шанс да се гарантира, че работещите хора най-накрая ще получат своя справедлив дял през новата година", коментира зам. генералният секретар на ЕКП Естер Линч, цитирана в съобщението.

По думите на Линч, ако елфите в работилницата на Дядо Коледа произвеждат играчки по-ефективно, отколкото предишната година, тогава е редно да получат своя справедлив дял от допълнителната коледна радост, за която са помогнали. Същото важи и за работниците.

"Основната справедливост и икономическата теория изискват заплатите да се увеличават в съответствие с производителността. Но това златно правило се нарушава от стиснати шефове в цяла Европа и работниците плащат цената за това тази Коледа, като се оказват с 600 евро по-бедни, докато цените растат", допълва Линч.