Руската индустрия за производство на дронове може скоро да достигне стойност от 1 трилион рубли (12,25 млрд. долара), след като бъде осъществен план за увеличаване на производството, заяви президентът на Русия Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

Миналата година той каза, че страната трябва да повиши производството на безпилотни летателни апарати и да създаде инфраструктура за широкото им използване както във военната, така и в гражданската сфера. Тогава руският президент поиска да се изготви стратегия за развитие на производството безпилотните летателни апарати до 2030 година.

След като вчера посети изложение на безпилотни летателни апарати в Москва, Путин заяви, че той и ръководителите от този бранш са разгледали данни, които показват, че в близко бъдеще стойността на индустрията може да достигне 500 милиарда рубли. "Всички се съгласиха, че това е много консервативна оценка", изтъкна той.

Ако всички се обединят и работят активно с помощта на държавата, обемът на тази индустрия може да достигне 1 трилион рубли, посочи руският държавен глава.

Първият руски вицепремиер Андрей Белоусов заяви, че планът за развитие на производството на дронове през следващите седем години ще бъде готов на първи юли и допълни, че до 2026 г. Русия ще може да произвежда до 18 000 безпилотни летателни апарата годишно.