Максим Орешкин, и. д. министър на икономическото развитие на Русия, ще оглави руската делегация на Световния икономически форум (СИФ), който започва днес в швейцарския курорт Давос. Това пише руското издание на сп. "Форбс", като се позовава на източници, близки до делегатите.

Орешкин представляваше Русия в Давос и миналата година, напомня печатът и уточнява, че и. д. вицепремиер Дмитрий Козак няма да посети сегашния форум, както бе съобщено преди.

Предвижда се Орешкин да проведе срещи с новия еврокомисар по търговията, с министри от Франция, Швейцария и Турция, както и с чуждестранни инвеститори, посочва "Ведомости".

Русия вече няколко години не е представена в Давос на най-високо ниво. Руски президент за последен път посети форума през 2011 г., руски премиер - през 2013 г. (и двата пъти това бе Дмитрий Медведев). Владимир Путин участва в проявата през 2009 г. като министър-председател. До 2019 г. руската делегация бе водена от вицепремиери, напомня изданието.

Догодина на СИФ може да присъства новият руски премиер Михаил Мишустин, прогнозира в кулоарите на форума Андрей Костин, президент на руската банка ВТБ, цитиран от "Вестник Кавказа".

Руският милиардер Олег Дерипаска потвърди, че смята да пристигне за сегашното издание на СИФ, но не очаква "никакви пробивни решения", отбелязва "РБК".

Манифестът на форума тази година е посветен на понятието stakeholder capitalism (капитализъм на заинтересованите страни) и засяга теми от рода на справедливото данъчно облагане и политиката на нулева толерантност, се казва в статията на "РБК".

В центъра на дискусиите ще бъдат икономиката, екологията и геополитиката. Отделна тема се очаква да стане ситуацията в Близкия изток. Ще има специални сесии за военните конфликти в Сирия и в Либия, пише "Вести".

Ще бъдат обсъдени по-специално протестите в Ирак, Ливан и други близкоизточни държави, обръща внимание "Красная весна", като цитира кюрдската агенция Рудав.

Тази година в Давос отново ще пристигне символът на модерния капитализъм - американският президент Доналд Тръмп. И главната неформална тема на форума навярно няма да е глобалният проблем с неравенството, а дали Тръмп ще може да бъде преизбран за втори мандат. И ако да, какво ще последва, коментира на сайта си руското радио "Бизнес Еф Ем".

Тръмп вероятно ще продължи натиска върху партньорите на САЩ, "в случая по-скоро върху европейците, отколкото върху китайците или северноамериканските съседи на Щатите. С цел те също да правят известни отстъпки в търговията със САЩ", прогнозира политологът Андрей Коробков, професор в университета на щат Тенеси.

Елитът ще обсъди в Давос проблемите на бедните, след като дори милиардерите не харесват вече днешния капитализъм, пише "Независимая газета", като цитира проучвания в навечерието на форума.

Миналата есен американски изследователи от центъра "Пю рисърч" стигнаха до извода, че населението в Русия, Украйна и България се е разочаровало от пазарната икономика и многопартийната демокрация. По техни данни 53 на сто от хората в Русия са смятали, че икономическата ситуация през 2019 г. се е влошила в сравнение с годините преди разпадането на Съветския съюз, припомня още вестникът.

Онлайн изданието "ПроФинанс" се пита какви изненади ще поднесе тази година СИФ и цитира очаквания, според които Доналд Тръмп ще заеме по-мека позиция в дискусиите за световната търговия.

Но Тръмп ще бъде внимателно следен заради геополитическите му маневри, след като скорошното му разрешение да бъде убит иранският военачалник Касем Солеймани засили нестабилността в Близкия изток, се казва в статията.

Събралите се в Давос лидери и експерти ще трябва да решат дали са необходими нови мерки, стимулиращи глобалния растеж - и ако да, кой трябва да носи отговорността: правителствата или централните банки. Същевременно ораторите ще се озоват под прицела на екоактивистката Грета Тунберг, която ще присъства на форума. Тя ще настоява бизнесът и политическите лидери да спрат инвестициите и субсидиите за проучванията и добива на изкопаеми горива, да се откажат от използването на такива енергоизточници, пише "ПроФинанс", като се позовава на "Файненшъл таймс".

Друг въпрос, който ще бъде обсъден в Давос е развитието на технологическите гиганти. Журналисти и издатели ще бъдат запознати там с проекта "Пространството на Фейсбук", призван да убеждава, че компанията, подложена на натиск от Брюксел и Вашингтон, може да разшири икономическите възможности и "да сплоти света". Според скорошен доклад на швейцарския център за мониторинг "Медия Тенор" печатът гледа днес на технологическия сектор "със същия скептицизъм, както на тютюневия или финансовия отрасъл", добавя "ПроФинанс".

Берн ще похарчи за поддържане на сигурността по време на СИФ 46,5 милиона долара. Повечето средства ще дойдат от швейцарския бюджет, пише "Економика сегодня".

През дните на форума ще бъдат засилени мерките за сигурност. Из улиците на Давос ще патрулират военни и полицаи, а небето над града ще бъде затворено за самолети, се казва в материала.