Отстъпката от 25 стотинки за литър гориво влиза в сила в петък или събота. Това обявиха пред bTV от Българската петролна и газова асоциация. Все още обаче не е ясно дали едновременно с тази отстъпка ще могат да се ползват и клиентските карти за допълнително намаление на цената на горивото - в момента се провеждат тестове за техническата способност на системите на бензиностанциите.

От петролната и газова асоциация уточниха, че не всички бензиностанции са длъжни да въведат отстъпката. Всеки участник на пазара ще решава сам. Затова потребителите, които искат да се възползват от нея, е добре да попитат, преди да заредят дали обектът предлага намалението, или не.

Съветваме хората преди да заредят, да попитат служителите дали бензиностанцията предлага или не отстъпка, след което, ако предлага, да се насочат за плащане, като носят със себе си талона на автомобила, тъй като номерът на автомобила ще се вписва във фискалната бележка. Тя трябва да се провери от служителя на бензиностанцията, каза Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация, цитиран от БНТ.

Според икономисти пък мярката няма да помогне много на домакинствата.

С днешна дата средната цена на литър бензин в страна вече е 3,40 лева. Дизелът е още по-скъп. Ако сравним тези цени с тарифите преди месец, сметките показват, че отстъпката от 25 стотинки до голяма степен вече е изчерпана от ръста в цените на горивата. Данните показват още, че в областите Пловдив, Ямбол и Русе цените на горивата са най-ниски, а най-високи са в Кърджали, Смолян и Плевен. Разликата между най-високите и най-ниските средни цени в областите е в рамките на 4 стотинки за бензина и дизела, посочва bTV.

От отстъпката ще могат да се ползват само граждани с леки автомобили, мотори и мотопеди, но не и фирми и товарни автомобили. Дали мярката ще е валидна и за джипове - все още остава неясно.

Чакаме инструкции от министерството на финансите, за да видим дали автомобилите категория М1Г са високопроходимите автомобили дали влизат в тази категория. Според нас би трябвало да има отстъпка и за тях, но нека да изчакаме решението на компетентния орган, допълни Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация, допълва БНТ.

Очакванията бяха мярката да влезе в сила от 1 юли.

Мярката не влезе от началото на месеца, тъй като не бяха приети параметрите й. Очакванията бяха да влезе в сила поне от полунощ днес, но все още бензиностанциите не дават отстъпка. Причината затова е, че мярката очаква обнародване в Държавен вестник.