За 83 на сто от анкетираните компании сложността и продължителността на разрешителните са пречка за инвестиране в Европа. Те съобщават за предизвикателства пред публичните органи - бързина и липса на координация, както и за усложнения и несигурност около европейските и националните разпоредби. Това казва президентът на "БизнесЮръп" (BusinessEurope) Фредрик Першон, цитиран от Българската стопанска камара на интернет страницата й, коментирайки резултатите от ново проучване на организацията. То е сред компании в 21 европейски страни за техния опит с процесите на ЕС за издаване на промишлени разрешителни.

"В днешната много конкурентна глобална сцена скоростта е от стратегическо значение. Дългосрочните и сложни промишлени разрешителни са тясно място за екологичните и цифрови трансформации на компаниите и глобалната конкурентоспособност на ЕС. Нашите ключови конкуренти, като САЩ и Китай, също са изправени пред предизвикателства в тази област, но те имат специфични разпоредби като времеви ограничения, за да помогнат за справяне с някои от тези трудности", посочва още Фредрик Першон, цитиран и от БТА. Той напомня, че ЕС също е предприел стъпки в правилната посока, но изтъква, че трябва да се направи още.

"Промишлеността на ЕС се нуждае от своя "лиценз за бърза трансформация". Реформирането на промишлените разрешителни в ЕС трябва да бъде на първо място в дневния ред през следващия цикъл на ЕС", смята президентът на "БизнесЮръп".

Трите водещи действия, които респондентите в проучването искат да бъдат предприети за подобряване и ускоряване на издаването на разрешения в ЕС, са:

Срокове за издаване на разрешения от властите (86 на сто);

Повишена комуникация между компаниите и властите (82 на сто);

Разрешаване на ранен старт на проекти/строителство (79 на сто).