Френският министър на финансите Брюно льо Мер каза, че протестното движение на "жълтите жилетки" ще окаже голямо влияние върху френската икономика.

"Трябва да очакваме ново забавяне на икономическия растеж към края на годината, заради протестите на "жълтите жилетки", каза Льо Мер по телевизия Ройтерс, докато правеше оглед на магазини и ресторанти, пострадали вчера от вандалски прояви.

Щетите, нанесени на френската столица от демонстриращите "жълти жилетки" през почивните дни, са още по-големи от тези миналата седмица, каза днес представител на парижката община, цитиран от ДПА.

"Насилието беше не толкова радикално, но щетите вероятно са по-сериозни отколкото преди седмица", добави общинският служител.

"Зрелището, което Париж представи, беше катастрофично", коментира Еманюел Грегоар, сътрудник на парижката кметица Ани Идалго, по радио "Франс ентер". Грегоар посочи, че този път демонстрациите са били на повече места в столицата, което обяснява и по-големите поражения.

Участници във френското движение на "жълтите жилетки" масово излязоха вчера по улиците за четвърта поредна седмица, въпреки че повишението на цените на горивата, предизвикало протестите им, беше отменено.

В цялата страна са демонстрирали общо 125 000 души, а само в Париж демонстрантите са били 10 000, съобщи вътрешното министерство.

При демонстрациите френските сили за сигурност арестуваха 1723 души в цялата страна. Медии съобщиха, че ранените са 264, 39 от които са служители на силите за сигурност.

Демонстрации имаше също в Лил, Лион, Марсилия, Нант, Тулуза, съобщи ТАСС.