Блокадите на земеделците продължават, макар и частично. Оказа се, че не всички селскостопански производители са одобрили договореното с правителството за схемата на подпомагане и не споделят решението на голяма част от организациите да спрат с протестите.

Недоволни са от Националната асоциация на картофопроизводителите, както и от сдружението "Обединени български земеделци". Картофопроизводителите още днес излязоха на протест и блокираха пътя за Гърция при ГКПП "Илинден - Ексохи". Движението беше спряно от тракторите им след разклона за Садово.

Протестиращите земеделци смятат, че с това им действие гласът им ще бъде чут от властта. Протестиращите заявиха, че ще искат среща и с бъдещия премиер Мария Габриел, както и че ще търсят подкрепа и от лидерите на партиите в Народното събрание във връзка с искането за приемане на конкретни закони, свързани със сектора., предава БТА.

"Националната асоциация на картофопроизводителите никога не е участвала и няма да участва в уговорени мачове", заявиха стопаните.

"По тази причина заявяваме категоричната си позиция за замразяване на членството си в Българската аграрна камара. Не подкрепяме взетото решение за подписване на меморандум с договорените днес текстове между правителството и Българската аграрна камара. Смятаме, че тази организация не представлява и не защитава към момента интересите на всички български земеделци", посочват те в позицията си.

Снимка: Миглена Медарова, БНТ

Настояват правителството да предприеме действия и да внесе искане за преразглеждане на Зелената сделка в Европейската комисия. Това искане съвпада с позицията на всички останали стачкуващи земеделски производители в Европа, включително и с тази на "Копа Коджека", казват картофопроизводителите.

Те искат още да бъде спрян вносът на земеделски продукти от трети държави, в това число и от Украйна, които не са произведени по европейските стандарти, или да бъдат въведени екотакси за тези стоки. Държат и на допълнителни компенсации за земеделските производители от планинските и полупланинските региони.

"Причината е, че не се постигна това, което искаме", каза пред журналисти председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков. "Трябва да е ясно на българското общество, че ние не искаме пари, парите са следствие от липсата на политики на национално и европейско ниво", посочи Джиков, цитиран от БТА.

Снимка: Миглена Медарова, БНТ

Протестиращите производители на картофи твърдят, че са останали единствените, които не са били били подпомагани през миналата година.

"Ние останахме единствената организация в България, единственото производство, което няма подпомагане за миналата и за тази година. От 1989 г. са били 350 хиляди декара картофите, сега са 50 хиляди декара. Сами направете извод, за какво става въпрос - какво унищожение... Проблемите са много отдавна - поливане, внос от ЕС, където субсидиите и дотациите са им много по-големи.", коментира пред БНТ Владо Шаренкапов от Национална асоциация на картофопроизводителите.

"Картофите вече нямат подпомагане и не излиза сметката. И царевицата ще спрем, защото цените украинците ги държат ниски. Миналата година 60 ст., сега е на 40 ст. и не върви работата на добре.", добави опасенията си Алип Тюефекчиев, производител на картофи и царевица.

Недоволни от преговорите с кабинета са и други представители на бранша. От сдружението "Обединени земеделски производители" обявиха, че също продължават с протеста, но в понеделник, защото не ги удовлетворява постигнатото на срещата в петък следобед в Министерския съвет.