Между 80 и 100 милиона лева са загубите за строителния сектор след въвеждането на извънредното положение, показват данни на строителната камара. От бранша настояват да се приеме пакет от мерки, за да се избегнат фалити на фирми, съобщава "Нова телевизия". Сред основните искания на сектора са изплащане на дължимите суми към днешна дата, както и замразяване на процедурите по избор на изпълнител при обществените поръчки.

"Най-лошото е, че за жалост, ние не можем да работим от вкъщи. Това означава, че взимайки всички мерки, които държавата препоръчва, ние трябва да продължим да работим. У дома могат да останат много малко хора от бранша - 20% от обслужващия персонал.", коментира инж. Илиян Терзиев, председател на Камарата на строителите в България. . Близо 200 000 души в България работят в сектора, но до 60% от компаниите разчитат на обществените поръчки, за да осигурят заплатите на заетите в сектора.

Експерти прогнозират, че след края на кризата ще се стигне до намаление от 50% на жилищното строителство и спад на цените, на които се предлагат имотите с около 10 на сто.

"Ситуацията е снежна, което ще намали още повече трудовия ентусиазъм на нашите фирми. В началото на миналата седмица обявихме пакет от 16 мерки за преодоляване на кризата в нашия сектор. Най-важните от тях са да се разплати това, което се дължи към днешна дата. Да не се прекратят процедурите по поръчки, които трябва да продължат поне във фазата за избор на изпълнител", коментира инж. Илиян Терзиев. "Надяваме се да се договорим с инвеститорите. Ние гарантирано ще работим с леко забавяне заради наложените мерки срещу епидемията", каза още той.