"Трябва да се продължи ядреният проект на България. Можем да започнем да строим веднага в "Белене", нали след определено време, една година най-много, тогава можем да започнем да строим, да наливаме бетон. В близките 6-7 години може да се появи първият блок на АЕЦ "Белене". За "Козлодуй" е много по-сложно", това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS проф. д-р Янко Янев, изп. директор на Международната академия за ядрена енергетика.

Според него построяването на нови мощности в АЕЦ "Козлодуй" ще отнеме много повече време. Той допълни, че ако "Белене" е била построена по-рано, сега вече щеше да е на печалба.

"Имам 10 анализа на проекта "Белене", не е нужен нов такъв на правителството, да прочетат, каквото е направено", посъветва той.

Проф. Янев бе категоричен, че така наречената зелена енергия не може да замести ядрената, която е най-мощния нисковъглероден източник на енергия, с което човечеството разполага в момента.

За него "зелената енергия" е политически израз, който няма нищо общо с науката и технологиите.

Специалистът информира, че Германия е вложила 760 милиарда евро за промяна на енергийната система, които средства биха свършили много по-добра работа, вложени по друг начин.

"Те тепърва ще разберат последствията от налагането на алтернативни източници на енергия, когато няма вятър и слънце, и от прокарването на "зелената политика", каза още той.

Относно високите цени на тока, проф. Янев заяви, че е несериозно тя да е 1000 лева в момента.

"Това не е производствена цена, а на прекупвачи, търговци и на борсата. Всичко това рефлектира върху крайния потребител", добави той.