За изкуствения интелект (Artificial Intelligence/AI) и използването във финансовия и финтех сектор разговаряме с Марина Шидероф, визионер и пионер в ИТ индустрията с повече от десетилетие и половина опит в дигиталната сфера. Тя е сред първите дизайнери навлезли в дигиталния дизайн и потребителското преживяване. Марина и нейният екип бяха признати за най-добрата UI/UX компания в Източна Европа за три последователни години. С нея говорим още за персонализирането изживяване, което предлага изкуствения интелект. Но също така и за тенденциите за устойчив дизайн и интересът за по-зелени приложения и инструменти. Дигиталната трансформация и зелените инициативи стимулират инвестициите с все по-голям акцент върху устойчивостта. В почти всеки продукт се добавя тип "зелена функционалност" или възможност за рециклиране, преработване, минимизиране на вредни емисии.

В България сякаш тези процеси леко закъсняват и за важността на устойчивостта тепърва се говори и се появяват все повече бизнеси с устойчиви бизнес стратегии.

- Г-жо Шидероф, мислите ли, че прекалено много експлоатираме темата за изкуствения интелект през последните месеци, защо се вълнуваме толкова?

- Вълнението около темата за изкуствения интелект (Artificial Intelligence / AI) е основателно и очаквано. Не бих го определила точно като експлоатация на темата, а по-скоро че сме свидетели на ключов момент в историята на технологиите, което е нормално да ни вълнува силно в ерата на информацията и да е обект на множество мнения и коментари.

AI има потенциала да направи революция в индустриите, тъй като процесите стават по-ефективни и потребителското изживяване по-приятно. Това е ера на трансформации в света на потребителското преживяване. Особено за експертите като нас, занимаващи се с т.нар. Customer Experience and User Experience (CX & UX) е важно да оценим и предвидим как ще работим в тази нова среда, защото на практика ще трябва да започнем да създаваме продукти, с ново, различно и уникално потребителско преживяване. Това, определено е силно вълнуващо.

- Какви са перспективите пред развитието му в сферата на дизайна? Какви са тенденциите и какво предстои следващите две години?

- В областта на дизайна AI заема ключова роля. Това ще бъде един нов свят на апликации и дигитални продукти, каквито не сме виждали до момента - по-умни, по-красиви и невероятно удобни! През следващите две години ще наблюдаваме тенденции за още по-детайлно персонализиране, управлявано от AI; автоматизирани инструменти за проектиране, с които ще работим и подобрено анализиране на потребителските данни. Тези подобрения ще повлияят на способността ни да създаваме продукти, които са още по-ориентирани към потребителя. Същевременно, това ще бъде огромно предизвикателство за компаниите като нашата (Fram Creative Solutions) - експертите в областта на потребителско и клиентско изживяване (UX/UI). Ние сме изцяло фокусирани върху създаване на дигиталните продукти на бъдещето и ще имаме задачата да задаваме новия тип потребителски интерфейси или да променяме архитектурата и потребителските пътеки във вече съществуващите приложения. Вярваме обаче, че с AI "на своя страна" ще успяваме да отговорим на нуждите и очакванията на потребителите, а именно, дигиталните продукти да бъдат много по-функционални и красиви!

- Вие работите с акцент върху подобряване на потребителското преживяване customer experience във финансовата индустрия и финтех сектора, как ще се промени сферата на customer experience с въвеждането на изкуствен интелект?

- Когато говорим за финтех и финансови инструменти един от ключовите фактори е сигурността, последвана от бързината и удобството. Трудно е да си представим какво още може да се подобри и надгради, тъй като финансовите приложения вече изпълняват множество операции, лесни са за използване и се доказват като изключително безопасни. В контекста на customer experience, сред нещата, които със сигурност ще се променят са например по-качествената превенция от финансови измами, 24 часови support чат ботове, скоростна обработка на данните на клиента и извършване изцяло онлайн на редица процеси. Нека спомена и предизвикателствата, които стоят пред нас.

С AI ще имаме инструментите, с които финансовите приложения ще станат още по-удобни, сигурни и приятни за използване.

Такива са връзките между технологиите, интеграциите, сигурността и удобството за потребителите. Във Fram Creative Solutions сме имали възможността да разработим десетки финтеx приложения и от опит знаем, че създаването на интерфейси и приложения за финтеx е сложен процес, предвид регулаторните рамки, мерките за сигурност и комплексните технологични познания. Но, едно е сигурно - с AI ще имаме инструментите, с които финансовите приложения ще станат още по-удобни, сигурни и приятни за използване.

- Това няма ли да повлияе негативно на другата голяма тенденция в сектора за предлагане на персонализирани решения за всеки клиент?

- Мисля, че трябва да го разглеждаме като огромен плюс - пристига ерата на приложения "Направено Точно като за Мен!" или с други думи казано, приложения, в които персонализираните решения ще създават невероятен комфорт и удобство на потребителя. AI ще подобри персонализацията, а тя е естествения ход на технологията.

- Какви са рисковете, от които е заплашен Вашия бранш според Вас и как могат да бъдат преодолени?

- В днешната динамична и бързо развиваща се бизнес среда всеки сектор е изправен пред потенциални въпроси, които идват от нарастващите предизвикателства от технологичните тенденции. Въпреки това, успешните компании би следвало да доказват способността си за адаптация, за да останат в крак с времето.

Главното опасение за всеки създател на дигитални продукти е, че изкуственият интелект ще започне да предлага сам интерфейси и потребителски пътеки (архитектура на приложенията) и така ще измести необходимостта от намесата на човека. За мен тези опасения са неоснователни. Винаги ще има нуждата от човек. Човек, който е емпатичен, проницателен, вдъхновен и артистичен. Човек, който да взима заданията от живи хора, да "влиза в техните обувки" и да осъзнава нуждите и проблемите им. Именно на тази база могат да бъдат създадени истински уникални дигитални продукти.

AI улеснява и опростява най-вече техническата работа, която съпътства разработката на дигитални продукти, но няма да може да измести Human to Human взаимодействието.

А границата и контрола на това взаимодействие ще задаваме ние.

- По какъв начин зеления преход и трансформацията към кръгова икономика влияе на работата ви като дизайнери и увеличава ли се интереса за налагане на приложения за намаляване на въглеродния отпечатък, за декарбонизация?

- Като истински съвременна компания, ние сме съпричастни към зеления преход. Ние участваме активно в проектирането на устойчиви решения за намаляване на въглеродните отпечатъци в различни сектори. Технологичните компании и повечето банки са водещи в тази посока. Появяват се все повече компании и от другите сектори с програми с подобна насоченост. В почти всеки продукт се добавя тип "зелена функционалност" или възможност за рециклиране, преработване, минимизиране на вредни емисии. Хубавото е, че самите екипи на компании, за които работим настояват за работа в тази посока. Наскоро създадохме приложение със зелени каузи, за които хората гласуват и събират бюджет за да се постигне по-значим резултат. Най-важното при тези продукти е, че създаваме продукти центрирани не към потребителя, а към природата и планетата.

- Кои сектори са най-активни в тази посока, това отново ли са технологичните компании и банките?

- Ние не разполагаме с такава статистика, но сме отворени да помагаме в изграждането на дигитални продукти, които подкрепят "зелени" инициативи, продукти и услуги. За нас е радост да участваме в тези дейности с нашите умения и опит.

- Какви са глобалните тенденции в тази посока и какви са тенденциите, които се появяват у нас, има ли разлика от пазар като Германия и България?

- Не бих могла да се ангажирам с мнение по този мащабен и обект на статистиката въпрос, но определено в световен мащаб тенденциите в устойчивия дизайн нарастват, но същевременно съществуват и специфични пазарни разлики. Германия например е по-напреднала в зелените инициативи, което от своя страна разгръща множество възможности и за дизайн компаниите. В България сякаш тези процеси леко закъсняват и за важността на устойчивостта тепърва се говори и се появяват все повече бизнеси с устойчиви бизнес стратегии, с които се радваме да работим.

- В сферата на дигиталната трансформация, най-сериозно е развитието на сегмента на разплащанията, какви тенденции виждате при банките и финтех компаниите, какви са разликите?

- Има голям и задълбочен прогрес на именно тези процеси и тъй като работим с финтех компании имаме сериозни наблюдения. И двата типа бизнеси търсят по-опростени и бързи приложения, с повече лесна и приятна интеракция с потребителя, както и с лесна достъпност от всяка точка. Тук имаме много с какво да помогнем, защото именно тези очаквания на потребителите адресираме чрез добре направения дизайн. Тук отново не забравяме, че нещата вървят ръка за ръка с високите технологични решения. За разлики не мисля, че можем да говорим, защото за потребителя вече всичко следва да бъде на едно ниво - лесно, бързо, интуитивно и двата бизнеса се стараят да следват най-добрите тенденции.

- Ако говорим за дизайн, дигиталната трансформация или зелената трансформация задвижва повече инвестиции? На какво се дължи това и какви са иновациите, които предстои да се случат в двете направления и биха променили пазара според Вас?

Към момента и от доста години насам - дигиталната трансформация, но за бъдещето определено везните ще се наклонят или поне изравнят в полза на зелената трансформация.

Дигиталната трансформация и зелените инициативи стимулират инвестициите с все по-голям акцент върху устойчивостта.

Причината е проста: предприятията разбират важността на привеждането в съответствие с глобалните екологични цели. Иновациите и в двете области, като например екологичните дигитални продукти, ще трансформират пазарите и зададат една нова зелена глобална икономика. Нещата са пряко свързани и мисля, че скоро отговорът ще бъде еднозначен.

Бъдещето на AI е обещаващо и ще продължи да оформя положително креативната индустрия създаваща дигитални продукти.

В заключение, бих казала, че бъдещето на AI е обещаващо и ще продължи да оформя положително креативната индустрия създаваща дигитални продукти. Това ще даде възможност за по-персонализирани и устойчиви решения, с инвестиции както в дигитални, така и в зелени трансформации, движещи иновациите и пазарните промени.