Премиерът Бойко Борисов обяви, че е голям оптимист по отношение на плановете за възстановяване, които се финансират по линия на Европейската комисия, съобщи БНР. В коментар за последната междинна икономическа прогноза на ЕК Борисов посочи:

"Можем да бъдем оптимисти. И неслучайно днешните прогнози са вече завишени, за България - близо 3% за тази година и до 5% в следващата. Но аз съм убеден, че, както маса народ изкара Covid-a, първи ще излезем от пандемията. Ваксинираме усилено!".

Днес стана ясно, че Европейската комисия ревизира прогнозата си за икономиката на България. Според междинните Зимни икономически прогнози брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ни ще се увеличи с 2,7 процента през 2021 година, след което през 2022 година темпът ще се ускори до 4,9 процента. Комисията е повишила оценката си спрямо есенната през ноември, когато залагаше на растеж от 2,6 процента за тази година и 3,7 процента за догодина.

Борисов напомни и че в следващите години България ще получи близо 60 млрд. лв. европейски средства, като голяма част от тях ще са под формата на грантове. Това ще ни позволи на практика да удвоим публичните си инвестиции, написа премиерът Бойко Борисов във Фейсбук. По думите му средствата ще бъдат инвестирани в зелени политики, транспорт, енергийна ефективност, подкрепа за бизнеса и други. 

"Оставяме държавата в много по-стабилно състояние, отколкото преди години. Следващото правителство ще разполага с достатъчно средства за своите политики. Нека хората да решат", казва още Борисов. И допълни, че каквото и правителство да има след изборите няма да се спре инвестиционната програма на държавата.

По темата вицепремиерът Томислав Дончев изтъкнал, че България е сред държавите, които се движат най-бързо и това ще даде възможност парите да са максимално бързо на разположение на бизнеса.

"Добрата новина е, че специално за бизнеса има предвидени нови 900 милиона лева в три фонда, освен тези 800 милиона, които са останали от първия вариант на плана. Предвиждаме тези пари да станат максимално бързо достъпни в България - ако може още в средата на тази година", изтъкнал Дончев. Вицепремиерът добавил, че през следващите 5 години България ще е в състояние да удвои обема на публични инвестиции в инфраструктурата, железниците, дигиталната свързаност, енергийната ефективност, но преди всичко за директни инвестиции за бизнеса.