Очаква се ново поскъпване на цените на горивата, ако ходът на войната продължи. Бензиностанции по малките населени места работят на безпрецедентно нисък марж, а хората негодуват срещу високите цени.

За последните месеци разходите за гориво на Тодор Попов са се увеличили почти двойно, разказва bgonair. "Разходите се увеличават. Личния си автомобил съм го зареждал за 20 лева седмично, сега - от 30 до 35 лв.", обясни той.

Експертите вече прогнозират ново поскъпване на горивата.

"Ако войната върви така, няма да видим много ниски цени, а по-скоро с 10 стотинки още нагоре. Ако спре, до лятото ще се нормализират. В момента тази цена е необосновано висока", посочи Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, производители и вносители на горива.

Цените на масовия дизел в момента достигат средно 3,06 лв., на бензина - 2,94 лв. Заради поскъпването бензиностанциите, в малките населени места работят почти без печалба, много от тях вече са затворили.

От бизнеса предупреждават, че ако увеличението продължи, се очаква съкращаване на персонал и дори фалити.

Високите цени на горивата са се отразили и върху таксиметровия бранш. От синдиката подготвят протести. "Нещата са навързани. Не може едните да са добре, другите - зле. Ако хората имат работа и получават достатъчно пари - биха си позволили да ползват такси, ако те нямат - и ние нямаме", каза таксиметровият шофьор Владимир Банев.

Според Асоциацията за горива, ако войната в Украйна не бъде прекратена, се очаква цените да продължават да растат.

Ще надмине ли бензинът 3 лв./литър в навечерието на великденското пътуване?

За последните три месеца бензинът е поскъпнал с 53 стотинки за литър, показват данните на платформата FUELO. В началото на януари сме плащали средна цена на литър 2,41 лв. През март обаче имаме ръст с над 30 стотинки, а днес средната цена достига 2,94 лв. за литър, пресмята bTV. Поскъпването на дизела е още по-осезаемо - за последните три месеца плащаме с почти 60 стотинки повече за литър. Ако през февруари ръстът е с около 10 стотинки за месец или 2,55 лв., днес цената му вече надхвърля 3 лева.

Един от основните фактори, който влияе на цените е войната в Украйна. Ако тя приключи, според експерти санкциите ще продължат да оказват влияние на цените от три до шест месеца. А заради цялостната промяна в енергийния баланс на Европейския съюз, засега не се очаква връщане към старите цени на горивата.

Търговецът Юлиан Вълчев отчита една трета по-малко шофьори на колонките от началото на годината досега. "Тези, които са от заплата на заплата, си сипват по 20-50 лв. Масово зареждат на конкретна сума, за да изкарат до следващото получаване на пари, не се зарежда до горе, както преди", казва Вълчев.

Цените на горивата у нас в момента са най-ниските в Европейския съюз, отчитат от Българската петролна и газова асоциация. "Средната цена за Европейския съюз на литър дизел е 4,05 лв. Средната цена за бензина в ЕС е 4 лева. В по-средносрочен план нещата не са толкова оптимистични, защото търсенето продължава да е по-голямо от предлагането. Това води до повисоки цени на суровината, а това и до по-високи цени на нашите колонки", обясни Светослав Бенчев, главен юрист на Българската петролна и газова асоциация.