В условия на политическо противопоставяне и неспособност на политическите сили да намерят формула за по-стабилно управление на страната, се очертава една сложна обстановка. Бизнесът е притеснен от липса на хоризонт и перспектива, за да може да планира дейността си. Липсва яснота относно минималната работна заплата, антикризисните и компенсаторни механизми.

Това се казва в новогодишно обръщение на председателя на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов към членовете на организацията, съобщиха от БТПП.

В тази ситуация ние трябва да изпълняваме Плана за възстановяване и устойчивост, да съдействаме на фирмите, заедно с други неправителствени организации, да се възползват оптимално от ресурсите на програмите през новия период, да нагодят своите планове за развитие, съобразявайки се с особеностите на секторите, където оперират - една съвсем нелека задача, посочва в обръщението си председателят на БТПП.

По думите на Симеонов новата 2023 г. ще бъде изпълнена с наследени кризи за преодоляване и нови предизвикателства, които не бива да бъдат подценявани. Двете години на различна степен на изолация заради пандемията (която още не си отива), военната инвазия близо до България, ще продължават да затормозяват и нашата, и вашата дейност. Независимо от това, БТПП отново не преустанови нито за час дейностите си за всестранно съдействие и помощ - от обикновените консултации, сертификати, в т.ч. и за форсмажор, до решаването на спорове в модерния ни Арбитражен съд, по възможно най-компетентния начин, посочва в обръщението си Цветан Симеонов.

Той декларира, че БТПП ще продължи усилията си за осигуряване на здравословна и стимулираща икономическа среда за българските фирми, като организацията ще търси пътища за преодоляване на нарушените глобални вериги за доставки, да договаря с държавните институции компенсации, смекчавайки до възможната степен скоковете в цените на енергията и несигурността за получаването й. Много от фирмите, които последваха съветите и препоръките ни да ограничат или спрат губещите производства, опитаха диверсификация на дейностите с навлизане в други сектори, опитаха се да станат по-енергийно независими, лишиха се от печалби, за да въведат иновации и потърсиха нови партньори - включително и чрез над 200 партньорски организации на БТПП в чужбина. Тези предприятия започват като че ли да се стабилизират, защото това е верният път, посочва още председателят на БТПП.