Ключови промени в закона за обществените поръчки, касаещи т.нар. "ин хаус" поръчки, предлага Министерството на правосъдието. Предвижда се текстовете да влязат сила при следващото Народно събрание.

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов мотивира предложението си с думите "с това изключение в закона твърде често се злоупотребява". Според него, за да бъде спряна тази порочна практика трябва да се въведе ограничение, което да казва, че такова вътрешно възлагане може да се прави само ако изпълнителят на задачата има ресурс (човешки и технически) да извърши поне 80 процента от дейностите.

Янаки Стоилов, цитиран от БТА припомни, че общини и ведомства редовно ползват собствен ресурс за изпълнение на поръчки.

"Тази процедура може да е полезна, ако не се злоупотребява, както е в последните години", посочи той. И допълни, че държавните дружества се използват за посредник за превъзлагане на дейности без условия.

Зад предложението застават министерствата на икономиката, на финансите и на отбраната.

 

Заместник-финансовият министър Моника Бийчър припомни, че идеята за промяна в тези текстове е от предния мандат на служебния кабинет. А колегата й от икономическото ведомство Красимир Киряков посочи като пример казуса с Държавната консолидационна компания.