Дълбоко съм убеден, че България, българското общество и бизнес, ще имат големи ползи, когато влезем в еврозоната. Това каза министър-председателят акад. Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани на страницата на Министерския съвет във Фейсбук.

По повод предложението за национален референдум с въпрос "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?", Денков отговори, че юристите трябва да кажат дали провеждането му е допустимо.

В момента в Народното събрание има дискусия и някои от най-добрите специалисти в България вчера се изказаха на правна комисия, че въпросът, по начина, по който е записан в този референдум, противоречи на Конституцията, тъй като там има заложени изисквания, свързани с присъединяването на България към Европейския съюз, каза Денков.

Ако референдумът е допустим, разбира се, че трябва да се проведе и ние ще направим всичко възможно като правителство да го проведем по най-добрия възможен начин, заяви премиерът. Според него част от работата на правителството е да успее да обясни на хората какви са ползите от влизането в еврозоната и Шенген.

Част от нашата работа е не просто да проведем референдума, ако е законово допустим, но също така и да го спечелим с огромно мнозинство, каза Денков.

Парламентарната правна комисия отхвърли предложението за провеждане на национален референдум за запазване на българския лев. Предстои въпросът за референдума да се разгледа в пленарната зала.

Днес лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви по време на живо включване във фейсбук страницата си, че партията му ще продължи борбата за запазване на българския лев. Ще предприемем редица действия, като поискаме разговор с президента, чиято е отговорността да опази законността и Конституцията, като свика референдума, въпреки незаконното решение на Народното събрание, каза Костадинов.

Какво казват законите и експертите 

Законът за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление описва необходимите условия за провеждането на национален референдум. Чл. 9, ал. 4 от този закон гласи:

"Референдум по въпроси, уредени в сключени от Република България международни договори, може да се произвежда преди тяхната ратификация."

Чл. 85, ал. 3 от Конституцията на България пък повелява следното: "Ратифицираните от Народното събрание договори могат да бъдат изменяни или денонсирани само по реда, посочен в самите договори, или в съответствие с общопризнатите норми на международното право."

Договора за присъединяването на България и Румъния към ЕС, който е ратифициран от Народното събрание на 11 май 2005 г. Освен това България става страна и по договорите на ЕС. Тяхната най-скорошна ревизия е Договорът от Лисабон, подписан през 2007 г. и влязъл в сила през 2009 г., напомни изданието factcheck.

Юристът и преподавател по право на Европейски съюз доц. Христо Христев каза пред "Капитал", че "отлагането на приемането на единната европейска валута не е въпрос на свободна дискреция от страна на България".

С подписването на договора за ЕС България се е задължила да приеме еврото в момента, в който изпълни поставените критерии. Това не е въпрос на свободна воля, след като договорът е факт", казва Христев. И допълва, че въпросът за допитването "очевидно цели да препятства изпълнението на международна договореност от страна на България". "Забавянето също е възпрепятстване", коментира преподавателят.

Само на Дания е дадено право за изключение (тя вече е 20 години в "чакалнята" за еврозоната).