Правителството организира подкрепа за бизнеса в България по линия на Министерството на икономиката в размер на над 400 млн. лева в отговор на тежките последици от пандемията от COVID-19. Това стана ясно от доклада на министъра на икономиката Лъчезар Борисов на днешното правителствено заседание, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Антикризисните мерки по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) 2014-2020 са в размер на 200 млн. лв., които са безвъзмездни средства.

Същевременно на разположение на бизнеса са над 210 млн. лв. кредити по двете гаранционни програми на Българската банка за развитие.

"Най- важното е да достигат бързо парите до малкия и средния бизнес", е изтъкнал министър-председателят Бойко Борисов.

Министърът на икономиката е докладвал, че по процедурата, финансирана по ОПИК - за безвъзмездни средства за микропредприятия, са разплатени над 173 млн. лева.

"Издал съм заповед компаниите, които не успяха да получат финансиране при първата оценка, това са 6000 компании, да бъдат оценени повторно и да достигнат и до тях средства", е добавил министърът. Той допълнил, че по този начин ще може да бъде усвоена подкрепа за общо 52 млн. лeвa.

Министърът на икономиката посочи, че е в ход и другата процедура по ОПИК за подкрепа на средните предприятия с безвъзмездни средства, като до дни ще бъдат оповестени одобрените за подпомагане. По тази процедура 200 млн. ще стигнат до средния бизнес. "Търсим варианти за ускоряване на следващите две програми, които предстои да отворим", е казал министър Лъчезар Борисов.

Двете програми са на обща стойност 150 млн. лева и също са за грантови средства по ОПИК. Едната е за осигуряване ликвидността на "големите малки компании" с оборот над 500 000 лева, а втората е за адаптиране дейността на малките и средни предприятия в контекста на пандемията.

"Ускоряваме максимално достигането на средствата към българските компании по отношение на Българската банка за развитие", заявил министърът на икономиката.

По двете гаранционни програми на банката вече са поискани кредити за над 213 млн. лeвa. По първата програма, която е за подкрепа на бизнеса, общо 929 компании са получили одобрение за кредитиране, а лимитът за кредити е увеличен от 300 000 лв. на 1 млн. лeвa. Всеки момент се очаква и одобрението на Европейската комисия, което ще даде възможност обхватът на програмата да се разшири и в нея да бъдат включени и големи предприятия. По втората програма - за физическите лица, са подкрепени над 22 000 души, посочват от Министерския съвет.

По отношение на инвестициите министърът е докладвал, че от началото на 2020 г. по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани общо 25 проекта, с планиран обем на инвестициите близо 750 млн. лв. и над 3600 нови работни места.

Лъчезар Борисов е съобщил и за нова инвестиция в София за 23 млн. лв. на глобален гигант, чието производство достига до целия свят.

"Инвестицията е технологична и има социален ефект - заводът поддържа над 570 работници в много добра среда за работа при високи хигиенни условия от гледна точка на епидемията", е заявил министър Борисов.

В заключение той е добавил, че в момента се работи и по други две нови инвестиции, едната от които е за 80 млн. евро в първата фаза на развитие.