Малко под половината германски служители, които са подписали колективни трудови споразумения, получават допълнителни пари, когато излязат в отпуск, съобщи днес Федералният статистическа служба, цитирана от ДПА. Средният им размер тази година е 1281 евро (1450 долара) преди облагане с данъци.

Допълнителното плащане за отпуска за 47 процента от служителите, които го получават, е било над 3,6 процента годишно, се посочва в комюникето.

Статистиците обаче отбелязват, че продължава да има разлика в получаваните суми между провинциите в бившата Западна Германия и в провинциите в бившия комунистически изток на страната. Служителите в западните провинции ще получават средно по 1317 евро тази година спрямо само 927 евро в Източна Германия.

Работещите в машиностроенето и автомобилния сектор ще получават средно по 2358 евро и 2113 евро съответно. Почти всички работещи в тези сектори имат право на допълнително заплащане по време на отпуск.

Служителите в държавната администрация, отбраната и службите за социална сигурност не получават допълнително заплащане по време на отпуск.