Лондонското летище "Хийтроу" вече не е най-натовареното в Европа. Нещо повече, през август то се е сринало чак до 10-а позиция според броя на обслужените полети, съобщава Times, предаде ТАСС. Преди пандемията дълги години лондонското летище се задържаше твърдо на лидерската позиция.

През миналия месец "Хийтроу" е обслужило едва 19.5 хил. полета, което му отрежда чак 10-о място по този показател в Европа.

А лидер е амстердамското "Схипхол", което е обслужило 33 хил. полета. В челната десетка на най-натоварените на Стария континент попадат още летищата в Анталия, Атина, Барселона, Мадрид, Майорка, Истанбул и парижкото "Роаси-Шерл де Гол".

В същото време обаче за "Хийтроу" все пак има и добра новина - през миналия месец пътникопотокът през аерогарата е достигнал 2.2 млн. души, което е най-големият брой, постиган от есента на 2020 г.

В същото време обаче броят обслужени пътници представлява едва 29% от отчетените през август 2019 г. Това е и лошата новина, тъй като, както отбелязва Times, при повечето летища в Европа в момента пътникопотокът расте по-бързо спрямо този на "Хийтроу".

От изданието обясняват този факт с по-строгите правила за влизане във Великобритания спрямо другите държави в Европа. Именно в тази връзка ръководството на лондонското летище призовава британските власти да опростят мерките като отменят част от ограниченията, включително пристигналите да си правят два пъти PCR тест през няколко дни, което се отнася дори и за ваксинирани с две дози пътници.

Според данни на британски медии правителството наистина има план да въведе някои облекчения на правилата и ограниченията, както и да раздели останалите държави на 3 категории в зависимост от разпространението на новите щамове на коронавируса при тях.

Също така е възможно да бъде значително намален броят на страните в "червеният" списък, пристигащите от които подлежат на задължителна 10-дневна карантина изцяло за своя сметка. Към момента в него влизат над 60 държави. Не е изключено новите облекчени правила да бъдат обявени още днес от премиера Борис Джонсън.

3e-news.net