След три поредни седмици цените на храните по стоковите тържища забавяха нарастването, през отминалата първа седмица на февруари (31 януари-4 февруари) поскъпването отново се ускори. Най-много са нараснали цените на едро оранжерийните краставици (+14.6%) и доматите от внос (+4.9%) при зеленчуците, на ябълките (+3.1%) и бананите (+1.3%) от плодовете , яйцата (+4.8%) и зрелия фасул (+2.4%) при млечните, месните и другите храни. На годишна база, спрямо 4 февруари 2021 година, най-много са поскъпнали доматите от внос (+48.28%) и оранжерийните краставици (+15.27%) от зеленчуците, кашкавалът "Витоша" (+23.91%) и кравето сирене (+18.88%) от млечните продукти и ябълките (+4.68) от плодовете.

Вече 15 поредни седмици храните на едро постоянно поскъпват. Това показват данните от седмичните бюлетини на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ, и отразява динамиката на цените на хранителните продукти на едро, към 4 февруари е 1.886 пункта, спрямо 1.839 пункта към 28 януари или седмично поскъпване с 2.55%. Седмица по-рано, спрямо 28 януари 2022 г. е на ниво от 1.839 пункта и минимален ръст от 0.05%. Преди това, през седмицата, която завърши на 14 януари ИТЦ беше на ниво от 1.830 пункта или седмично повишение с 0.44%. През първата седмица на годината, спрямо 7 януари индикаторът е на ниво от 1.827 пункта или поскъпване с 0.16%, което означава, че през отминалата седмица (31 януари-4 февруари) поскъпването се ускорява.

От началото на настоящата година храните са поскъпнали с 6.01 на сто.

През последните два месеца на миналата година ДКСБТ отчете: повишение с 1.81% (20-23 декември), с 0.17% (13-17 декември), 1.39% (6-10 декември), с 1.53% (29 ноември-3 декември), с 0.06% (22-26 ноември), с 2.48% (15-19 ноември), с 0.96% (8-12 ноември), с 0.90% (1-5 ноември), с 1.16% (25-29 октомври), без промяна в цените (18-22 октомври), спад с 0.18% (11-15 октомври) и понижение с 1.03% (4-8 октомври).

От началото на извънредното положение, 13 март 2020 г., а след това и извънредната епидемиологична обстановка (удължена до 31 март 2022 година), до 4 февруари 2022 г. храните на едро по стоковите тържищата в страната са поскъпнали с 23.03%, докато на годишна база, спрямо 28 януари 2021 година, ИТЦ се е повишил с 19.14% (от 1.583 пункта), сочат данните от бюлетините на ДКСБТ.

Седмичната равносметка

показва, че от включените в бюлетина на ДКСБТ 34 хранителни продукти, че 19 са поскъпнали, 4 са без промяна в цената и 11 са поевтинели.

Трябва да се отбележи, че за пръв път след осем поредни седмици на задълбочаване на ценовите разлики на храните на едро по области, през отминалата (31 януари-4 февруари) е регистрирано свиване на ценовата ножица за 10-те основни храни, сравнявани от ДКСБТ в 18 областни центрове.

Най-голяма е разликата от 5 лева при кашкавала "Витоша" (от 10.00 лв./кг в Силистра до 15.00 лв./к в Благоевград); при кравето сирене разликата е 4.82 лева (от 5.28 лв./кг в Добрич до 10.10 лв./кг в София); 3.00 лева е разликата при каймата (от 4.20 лв./кг в Бургас до 7.20 лв./кг в София); при зрелия фасул разликата е 2.20 лева (от 2.70 лв./кг в Смолян до 4.90 лв./кг в Кърджали); 1.35 лева е разликата при ориза (от 1.65 лв./кг в Бургас до 3.00 лв./кг в Кърджали); при слънчогледовото олио разликата е 1.18 лева (от 2.95 лв./литъра в Хасково до 4.13 лв./литъра в Силистра); 0.60 лева е разликата при захарта (от 1.30 лв./кг в Силистра до 1.90 лв./кг в София); разлика от 0.60 лева е отчетена и при брашното тип 500 (от 0.85 лв./кг в Плевен до 1.45 лв./кг в София); при яйцата разликата е 0.10 лева (от 0.17 лв./брой в Добрич до 0.27 лв./брой в София).

При основните месни, млечни и други храни, вкл. варива

от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ продукти, на седмична база поскъпналите са 8, поевтинелите също са 8 и без промяна в цената са четири, като трендът е в тесни граници, което е характерно за този период на годината за тази група хранителни продукти - от минус 1.8% до плюс 4.8 на сто. Най-много са поскъпнали яйцата (+4.8% до 0.22 лв./броя), следвани от зрелия фасул (+2.4% до 3.89 лв./кг), ориза (+1.8% до 2.29 лв./кг), трайния варено-пушен салам (+1.0% до 10.18 лв./кг), кашкавала "Витоша" (+0.7% до 13.47 лв./кг) и малотрайните колбаси, вкл. шунка (+ 0.7% до 5.89 лв./кг).

Без промяна в цената са: брашното тип 500 (1.19 лв./кг), слънчогледовото олио (3.47 лв./литъра), пакетчето масло 125 грама (2.32 лв./бр.) и прясното мляко (1.86 лв./литъра).

Най-много е поевтиняла захарта (-1.8% до 1.60 лв./кг), следвана от лещата (-1.6% до 3.14 лв./кг), замразеното пиле (-0.7% до 4.40 лв./кг), пилешките кренвирши (-0.7% до 4.25 лв./кг) и кравето сирене (-0.1% до 8.50 лв./кг).

На годишна база, спрямо 21 януари 2021 година, поскъпнали са почти всички месни, млечни и други храни, с изключение на ориза (-0.01 лева от 2.30 лв./кг към 4 февруари 2021 година). Най-много са нараснали цените на кашкавала "Витоша" (+2.60 лева от 10.87 лв./кг), следван от трайния варено-пушен салам (+1.58 лева от 8.60 лв./кг), кравето сирене (+1.35 лева от 7.15 лв./кг), слънчогледовото олио (+0.75 лева от 2.72 лв./литъра), лещата (+0.66 лева от 2.48 лв./кг), пилешките кренвирши (+0.50 лева от 3.75 лв./кг), пакетчето масло 125 грама (+0.38 лева от 1.94 лв./брой), замразеното пиле (+0.37 лева от 4.03 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+0.28 лева от 5.61 лв./кг), захарта (+0.24 лева от 1.36 лв./кг), брашното тип 500 (+0.17 лева от 1.02 лв./кг), прясното мляко (+0.16 лева от 1.70 лв./литъра), зрелия фасул (+0.05 лева от 3.84 лв./кг), яйцата (+0.03 лева от 0.19 лв./брой).

При зеленчуците

на седмична база всички са поскъпналите, като за тази група храни трендът е по-широк - от плюс 2.2% до плюс 14.6 на сто. Най-много са се повишили цените на оранжерийните краставици (+14.6% до 4.15 лв./кг), следвани от зрелия кромид лук (+6.5% до 0.82 лв./кг), доматите от внос (+4.9% до 2.58 лв./кг), краставици от внос (+4.8% до 3.25 лв./кг), червения пипер от внос (+4.3% до 2.43 лв./кг), домати оранжерийни (+3.2% до 2.61 лв./кг), зелето (+2.9% до 1.05 лв./кг), картофите (+2.4% до 0.84 лв./кг), морковите (+2.2% до 0.94 лв./кг).

На годишна база също поскъпналите са повече, единствено червеният пипер от внос е поевтинял (-0.10 лева от 2.53 лв./кг към 4 февруари 2021 г.). Най-много са нараснали цените на оранжерийните краставици (+0.99 лева от 3.60 лв./кг), следвани от доматите от внос (+0.84 лева от 1.74 лв./кг), краставиците от внос (+0.57 лева от 2.68 лв./кг), зелето (+0.38 лева от 0.67 лв./кг), оранжерийните домати (+0.31 лева от 2.30 лв./кг), картофите (+0.20 лева от 0.64 лв./кг), морковите (+0.18 лева от 0.76 лв./кг), зрелия кромид лук (+0.11 лева от 0.71 лв./кг).

При плодовете

които се наблюдават от ДКСБТ, обаче, поевтинелите са повече от поскъпналите, като трендът при тях по това време на годината е в тесни граници - от минус 2.7% до плюс 3.1 на сто. Най-много са спаднали цените на мандарините (-2.0% до 2.00 лв./кг), следвани от лимоните (-2.7% до 1.80 лв./кг), портокалите (-1.2% до 1.61 лв./кг).

Поскъпнали са само ябълките (+3.1% до 1.34 лв./кг) и бананите (+1.3% до 2.31 лв./кг).

На годишна база всички плодове са поскъпнали. Най-много са нараснали цените на мандарините (+0.41 лева от 1.59 лв./кг към 4 февруари 2021 година), следвани от бананите (+0.31 лева от 2.00 лв./кг), портокалите (+0.30 лева от 1.31 лв./кг), лимоните (+0.21 лева от 1.59 лв./кг) и ябълките (+0.06 лева от 1.28 лв./кг).

3e-news.net