Португалия планира да замени целия дълг в размер на 140 милиона евро, който Кабо Верде й дължи за инвестиции във фонд за околната среда и климата на архипелага, заяви вчера премиерът Антониу Коща, цитиран от Ройтерс и БТА.

Подобни сделки за замяна на "дълг за природа" са начин за разрешаване на дилемата как и кой ще плати за действия за "противодействие на влиянието на климатичните промени и за ускоряването на енергийния преход на развиващите се страни", каза Коща в съвместно обръщение в Лисабон с премиера на Кабо Верде Улисес Корея е Силва при оповестяването на проекта.

Кабо Верде, архипелаг в Западна Африка, който е бил португалска колония, вече страда от повишаващите се ниво на световния океан и загубата на биоразнообразие заради все по-голямата киселинност на моретата, дължаща се на глобалното затопляне.

Двете страни се споразумяха през януари за замяната на 12 милиона евро за погасяване на дълга, дължим до 2025 г., след което ефективността на подобен механизъм в конкретни проекти да бъде оценена.

"Сигурни сме, че оценката, която ще направим през 2025 г., ще е положителна и ще можем да разширим този механизъм за цялата сума от 140 милиона евро през целия срок на погасяване на дълга", добави Коща.

Премиерът на Кабо Верде подчерта, че инвестициите ще повишат устойчивостта на страната и ще допринесат за постигане на целите за устойчиво развитие.

Той каза, че страната му планира да инвестира 520 милиона евро до 2030 г. в проекти за енергиен преход - вятърна, слънчева и електроенергия от зелен водород, "от които 65 на сто ще бъдат финансирани от тази размяна на дълг за природа и от публично-частни партньорства".

Кабо Верде е зависим на 80 на сто от вноса на енергия от изкопаеми горива, чиито цени скочиха рязко след руската инвазия в Украйна през 2022 г.