Брутният вътрешен продукт (БВП) на Португалия е нараснал с 6,7 на сто през 2022 година, което е 35-годишен максимум, след увеличение с 5,5 на сто през 2021 година. Това обяви днес в първоначалната си оценка, която потвърждава последните прогнози на правителството, Националният статистически институт (Ine), цитиран от Франс прес и БТА.

През четвъртото тримесечие на миналата година португалската икономика е нараснала с 0,2 на сто, а ЕК залагаше на спад с 0,1 на сто. Според есенните прогнози на Брюксел Португалия трябваше да отчете годишен растеж от 6,6 на сто, вторият най-голям в ЕС след Ирландия.

През 2020 година Португалия - силно зависима от туризма, регистрира спад на БВП от 8,3 на сто заради влиянието на пандемията от COVID-19.

Икономическият растеж през 2022 г. се обяснява с увеличение на износа (туризмът е водеща категория за износ в търговията). Вътрешното търсене също е било положително, но не толкова устойчиво, колкото през 2021 година.

За 2023 година социалистическото правителство на Антониу Коща предвижда увеличение на БВП с 1,3 на сто. Малко по-оптимистична е прогнозата на Португалската централна банка, която залага на растеж с 1,5 на сто.

Миналата година инфлацията е била 7,8 на сто и ще се забави тази година до 4 на сто, според изпълнителния орган или до 5,8 на сто според централната банка.