Зависимостта на европейските държави от доставките на енергия от Русия застрашава националните интереси на САЩ. Това мнение изрази в четвъртък държавният секретар на САЩ Майкъл Помпейо на пресконференция в словенския град Блед след разговори с министър-председателя на Словения Янез Янша.

"Смятаме, че за да се гарантира американската национална сигурност е изключително важно, Европа да е енергийно диверсифицирана и да не зависи от Русия. Ние не смятаме, че това е разумно", каза Помпейо, цитиран от ТАСС. Той отбеляза и позицията на словенските власти, които подкрепиха санкциите на ЕС срещу Русия във връзка с анексията на Крим.

В същото време ръководителят на американската дипломация подчерта, че в момента "съществуват редица други заплахи, включително от Китайската комунистическа партия".

Вашингтон нееднократно е заявявал, че европейските държави трябва да се откажат от руския газ, включително от плановете да получават енергия през газопровода "Северен поток 2" и "Турски поток". Служители на американската администрация твърдят, че Москва преследва политически цели при изпълнението на тези проекти. Много експерти смятат, че САЩ, опитвайки се да блокират "Северен поток 2", се стремят да прокарат доставките на втечнения природен газ в Европа, който е много по-скъп от руския газ, изтъква ТАСС.

Преди Словения, Помпейо посети Чехия, където настоя властите да се откажат енергийни проекти, в които участват руски компании. Американският държавен секретар обаче получи отказ.

Чешките власти не възнамеряват да изключат руската държавна корпорация Росатом от търга за изграждане на нов енергоблок в ядрената електроцентрала "Дуковани" (Dukovany, в Югоизточна Чехия), каза чешкият премиер Андрей Бабиш в четвъртък в интервю за в. "Млада фронта" DNES. Така той коментира предложението на Вашингтон за осигуряване на по-голяма енергийна сигурност на страната и лобирането в полза на американската компания Уестингхаус (Westinghouse), направено предишния ден от Майкъл Помпейо по време на посещението му в страната.

"Казах му (на Помпейо), че ние (Чешката република) действаме в съответствие с правилата, които са в сила в Европейския съюз, и не можем да отстраним никого (от участие в търга за изграждането на енергоблока)", подчерта Бабиш. "Ясно му обясних това (на Помпейо) и мисля, че той го е разбрал", каза чешкият премиер, цитиран от ТАСС.

Държавният секретар на САЩ каза в сряда на съвместна пресконференция с Бабиш в Прага, че Вашингтон е готов да гарантира енергийната сигурност на Чехия и цяла Централна Европа не само чрез участие в изграждането на нови енергийни блокове в атомната електроцентрала в Дуковани, но и чрез доставка на газ и други енергийни суровини.

Майк Помпейо по време на пресконференцията с премиера на Чехия Андрей Бабиш в Прага, 12 август

Снимка: AP/БТА

Помпейо смята, че китайските компании също представляват заплаха за сигурността на Чешката република и други страни от Централна Европа. "Обсъдихме (с чешки лидери) важността на избора на подходящ партньор за изграждането на нов енергоблок в атомната електроцентрала Дуковани. Сътрудничеството с компании от Русия и Китай всъщност подкопава националния суверенитет на Чешката република", категоричен е Помпейо.