Американският държавен секретар Майк Помпейо направи едно от най-критичните си изказвания по адрес на Китай и призова Европа да избере ясно "свободата" вместо "тиранията", която иска да й наложи тази неподчиняваща се на правилата страна, предаде Франс прес.

"Китайската комунистическа партия иска да ви принуди да избирате между САЩ и Китай", предупреди той по време на виртуална среща на високо равнище, посветена на състоянието на демокрацията по света и провела се в Копенхаген. Помпейо добави, че не може да се направи избор при тази алтернатива, без страните да се отрекат от онова, което са. Той допълни, че демокрациите, които зависят от авторитарни режими, не заслужават името си.

Тези предупреждения Помпейо отправи преди срещата на върха между ЕС и Китай идния понеделник. Дипломат номер едно на САЩ изрази надежда, че ще чуе повече публични изявления от страна на Европа относно китайското предизвикателство, за да няма никакво объркване в избора между тиранията и свободата.

От няколко месеца САЩ упрекват Европа, че се показва слаба пред Китай, защото се страхува, че ще изгуби достъпа до големия китайски пазар.

Помпейо упрекна Китайската комунистическа партия, че не спазва правилата и че е обявила край на свободата в Хонконг, нарушавайки международните си ангажименти.

Държавният секретар каза, че Си Цзинпин, когото нарече генерален секретар вместо президент, за да припомни по-добре неговата роля на партиен шеф, е дал зелена светлина на нарушение на човешките права в невиждани от Втората световна война насам мащаби срещу мюсюлманите уйгури.

Помпейо също така обвини китайската армия, че е предизвикала ескалация на напрежението по границата с Индия и че милитаризира Южнокитайско море.

Държавният секретар припомни, че САЩ смятат, че Китай е излъгал за коронавируса и че е позволил неговото разпространение по света.

Той разкритикува и натиска от страна на Китай над други страни да осигурят достъп на китайския телекомуникационен гигант Хуавей, който той определи като средство за държавно следене, създадено според него от комунистическата власт.

На европейците Помпейо каза, че китайските власти атакуват по един крещящ начин техния икономически суверенитет и купуват ключови инфраструктурни обекти като гръцкото пристанище Пирея. Помпейо препоръча всяка инвестиция на китайска обществена компания да се посреща с подозрение.

Държавният секретар увери, че е изразил това свое откровено мнение и пред висшия китайски представител Ян Цзечъ, с когото се срещна в сряда в Хонолулу, на Хавайските острови. Той е казал на китайския представител, че неговото правителство следи отблизо следващите стъпки на Пекин, от коронавируса през Хонконг до напрежението с Индия.