Експерти, бивши представители на изпълнителната власт, коментираха намерението на Министерството на финансите за сливане на Националната агенция по приходите (НАП) и Агенция "Митници". Даниела Бобева, Владислав Горанов и Георги Кадиев споделиха направиха първи прочит на идеята - както можеше да се очаква, при липса все още на проект, предложен за обществено обсъждане. Все пак тримата очертаха възможни ползи и рискове при осъществяване на инциативата; натежаха и политическите оценки. И тримата бяха категорични: системите ще бъдат подложени на стрес.

Отдавна е наболял въпросът да се консолидира държавната администрация в по-малко на брой институции. Това каза в сряда пред БНР проф. Даниела Бобева, икономически вицепремиер в правителството на Пламен Орешарски (2013-2014 г.), преподавател по финанси в УНСС. Тя припомни, че и по времето, когато тя беше в управлението на страната, също е имало идея за сливане на НАП и агенция "Митници", но не са успели да я реализират, защото правителството подаде оставка. По думите ѝ инициативата на министъра на финансите Асен Василев трябва да бъде преценявана в общия контекст на държавната администрация.

"Ние сме 6 милиона граждани. Имаме 19 министерства и 94 агенции към тях. Обрасла е администрацията с изключително много институции, всяка една от тях трябва да има професионален и административен състав. Отдавна е наболял въпросът и аз адмирирам идеята да се консолидират държавни институции."

"По същество дейностите на НАП и Агенция "Митници" са свързани, но и независими. Въпреки че ще бъдат обединени, би трябвало да се предпазим от консолидиране на интереси в една институция. Всичко е в детайлите - как ще се направи цялото обединение. Идеята е да се рационализира съставът на тази нова институция."

Бобева отбеляза, че у служителите на НАП и агенция "Митници" ще има стрес, защото неминуемо ще има съкращения.

"В Митниците са 3300 човека, в НАП са около 8000, така че говорим за една наистина много мащабна реформа. ... Предполагам, че ще има работна група, която да направи по-цивилизован този процес."

Министерството на финансите анонсира, че досегашният директор на Агенция "Митници" Павел Тонев е назначен за съветник на министъра, като ще подпомага работата по създаването на единната приходна агенция. 

Проф. Бобева предпази от апокалиптични прогнози за последиците от сливането на двете институции и изказа предположение, че то ще се осъществява на етапи, за да няма смущение в двете системи: "Има плюсове, има и минуси. Според мен са повече плюсовете от тази консолидация".

При такава политическа несигурност...

Администрациите в период на политическа несигурност изнемогват, планът за приходите в бюджета е доста амбициозен и подобни идеи се раждат често и като кризисен пиар. Това е мнението на бившия финансов министър Владислав Горанов. Той каза, че не изключва идеята за подобно обединение да е просто повод да се смени директорът на Агенция "Митници", което вече е факт.

"Друг е въпросът дали смяната на директора на агенция "Митници" е повод за анонс на такава сериозна реформа. Подобна реформа не е невъзможна, но тя в никакъв случай не трябва да е в състояние на политическа несигурност. Тя изисква изключително сериозна подготовка, изключително сериозна парламентарна подкрепа, защото трябва да бъдат променени много закони и след тях много подзаконови и нормативни актове."

Горанов попита защо една толкова сложна като характер и време реформа се анонсира две седмици преди потенциална смяна на персоналния състав на правителството. Според него има повече рискове, отколкото ползи в този анонс за необходимите поне 6 месеца упорита работа по предварително начертана стратегия.

Ексфинансовият министър също наблегна на стреса и несигурността. "Нали си представяте няколко хиляди души в двете администрации, когато получат този анонс, с каква перспектива ще започнат да изпълняват своите задължения."

Има ли логика, задава се хаос

Идеята за сливане на НАП и Митниците се появява горе-долу през 10 години. От много години се търкалят едни и същи стари аргументи. Няма административна логика зад това. Това каза пред БНР финансистът Георги Кадиев, бивш заместник-министър на финансите, част от екипа на "Левицата!". Той уточни, че и по времето, когато е бил в Министерството на финансите, идеята е била вътрешно лансирана. По-късно е била проведена и анкета сред служителите на двете администрации дали искат да се сливат, обясни той.

"Никога не са горели от особено желание. Това е чисто политическо решение. Моят прочит е, че зад тази идея стои друг аргумент, а не събиране на повече приходи. Вероятно някакъв опит да се овладеят по-добре и двете приходни агенции и по-лесно да се прокарват решения в личен интерес. Но само мога да гадая."

Нашата система следва френската и е много по-подходяща от обща такава. Страните, в които двете системи са обединени, имат съвсем друга култура, отбеляза Кадиев. 

Министерството на финансите даде примери за обединени приходни органи в Дания, Естония, Ирландия, Испания, Литва, Полша, Португалия, Словакия и Унгария, както и в САЩ и Великобритания.

Създаването на мега агенция ще доведе до хаос долу, в основата, защото процедурите в двете агенции са съвсем различни, смята финансистът. Автоматичното обединение е безсмислено и нищо не постига, допълни той.

Кадиев смята, че събирането на двете администрации само на пръв поглед изглежда логично. Но той не виждал административната логика зад това нещо.

"Това първо е стрес за системата. Много голям стрес. Двете системи общо - около 12 000 души, трябва да бъдат освободени и преназначени в новата агенция. Второ, напасването на двете информационни системи. Трето, кой ще се занимава с наркотрафика, с контрабанда. Всичко това ще отнеме много време. Няма да стане за месеци. Ще отнеме мининум година. И дали причината за това е ротацията и отвличане на вниманието, не знам. Но това е безсмислено, грешно, натоварва системата, вреди на събирането на приходи."

По никакъв начин не е оправдано цялото това хвърляне на системата в пълен шок, обобщи Георги Кадиев.