Полша оттегли ветото си върху глобалния минимален корпоративен данък, с което се деблокира серия от споразумения, включително общия пакет от финансова помощ за Украйна в размер на 18 милиарда евро, предаде Ройтерс, като се позова на дипломатически източник.

Решението бе взето на срещата на лидерите на ЕС в Брюксел, в края на една бурна година за страните членки, белязана от съвместната подкрепа за Украйна, но и от разногласия по въпроса за степента на натиска, който следва да бъде оказан на Русия, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Учудващото вето на Полша изненада европейските партньори, но то бе оттеглено. "Имаме сделка", заяви неназован дипломатически представител.

Варшава се противопостави на сделката за минималния корпоративен данък, която страните членки бяха обвързали с пакета от финансова помощ за Украйна. Притеснен от ефекта, който данъкът би могъл да има, полският премиер Матеуш Моравецки, чиято страна е сред най-големите съюзници на Киев, определи това обвързване като "изнудване".

По-рано украинският президент Володимир Зеленски чрез видеоконферентна връзка призова лидерите на ЕС да одобрят помощта, от която Украйна се нуждае след близо десет месеца война. "Умолявам ви борбата за мир в Украйна и цяла Европа да не зависи от неразбирателства и противоречия между страните членки", заяви той.

Друга тема, причинила разногласие, е предстоящото приемане на девети пакет санкции срещу Русия. Полша и Литва изказаха опасения, че някои предложени изключения, свързани с производството на храни, могат всъщност да облагодетелстват руски олигарси, свързани с бизнеса с торове.